Felfüggesztette a munkát Irakban a Világbank, és munkatársait a jordán fővárosba, Ammánba helyezi át, miután a szervezet több alkalmazottja is megsebesült az ENSZ bagdadi központja ellen kedden végrehajtott öngyilkos merényletben. Colin Powell amerikai külügyminiszter katonai erősítést kért több európai államtól.

Az IMF a merényletben megsebesült alkalmazottjait külföldre szállíttatta. Damian Milverton, a Világbank szóvivője közölte, hogy a nemzetközi pénzintézet alkalmazottjait Ammánba küldi. Az öngyilkos merénylet után a Világbank 15 munkatársa közül egynek sorsáról továbbra sem tudnak semmit. Többen megsebesültek, közülük kettőt Kuvaitban gyógykezelnek.
A szóvivő hangsúlyozta, hogy a képviselet áthelyezése nem jelenti a Világbank Irak melletti elkötelezettségének feladását. "Folytatjuk az iraki újjáépítés költségeinek felbecsülését, egyelőre Irakon kívüli irodáinkban" - mondta.
David Hawley, az IMF szóvivője elmondta, hogy a bagdadi stábnak mind a hat tagja megsebesült. Négyet Ammánba szállítottak kórházba, kettőt pedig Bagdadban kezelnek. Kiemelte, hogy a valutaalap nem kívánja elhagyni Irakot.
A Világbank az ENSZ bagdadi központjában működtette irodáit, és az iraki újjáépítés várható költségeinek felbecsülése volt a feladata. Az ENSZ-szel együttműködve szeptemberre kell elkészítenie jelentését, amelyet köröztetnének a Spanyolországban október 23-24-én összeülő adományozó országok között. Az IMF szakértőinek Irak monetáris és fiskális politikájának kialakításában segédkezik.
Powell Európától kér katonai erősítést
Colin Powell amerikai külügyminiszter katonai erősítést kért több európai államtól - köztük az iraki háborút ellenző Franciaországtól és Németországtól is - az Irakban állomásozó amerikai erők támogatására.
Az amerikai diplomácia vezetője telefonon beszélt a hét folyamán számos európai kollégájával, köztük Jack Straw brit, Dominique de Villepin francia, Joschka Fischer német és Franco Frattini olasz külügyminiszterrel. Washington eddig vonakodott bevonni Párizst és Berlint, mert a francia és a német kormány ellenezte az Irak elleni háborút. Az ENSZ bagdadi központja ellen intézett merénylet után azonban felerősödtek az Irakban állomásozó külföldi csapatok létszámának növelését és az iraki rendezés nemzetközi jellegének erősítését követelő hangok. A nemzetközi jelleg erősítésének céljával utazik Powell csütörtökön New Yorkba, hogy egy olyan ENSZ-határozat lehetőségéről tárgyaljon Kofi Annannal, a világszervezet főtitkárával, amely felhatalmazást adna egy a jelenleginél nagyobb nemzetközi katonai erő iraki tevékenységére. Ez már csak azért is fontos lenne Washingtonnak, mert több állam ENSZ-felhatalmazáshoz köti részvételét egy ilyen nemzetközi erőben.
Eközben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy szükségtelennek tartja az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámának növelését. A védelmi miniszter szerint az Irakban állomásozó amerikai erőket vezető tábornokok is így vélekednek. Mint mondta, nemrégiben tanácskozott velük Paul Wolfowitz védelmiminiszter-helyettes, és azt hallotta a tábornokoktól, hogy a jelenlegi létszám megítélésük szerint éppen megfelel a követelményeknek.
Az Egyesült Államok 139 ezer katonát állomásoztat Irakban; 24 ezer más nemzetiségű - elsősorban brit - katona segíti tevékenységüket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"