Tetszett a cikk?

Az 1936-1939-es spanyol polgárháború feltehetően egyik legnagyobb tömegsírját fedezték fel a Granada közelében fekvő El Carrizal településen.

Történészek becslése szerint a dél-spanyolországi Alpujarras hegységnek azon a meredélyén, ahol a leletre rátaláltak, ötezer kivégzett ember tetemét földelték el. Az El Pais című spanyol napilap hétfői jelentése szerint az eltemetett áldozatok köztársasági milicisták vagy a nemzetközi brigádok tagjai lehettek, akiket Fracisco Franco későbbi diktátor (1939-1975) csapatai végeztek ki, miután a köztársaságiak a malagai partoktól az Alpujarras felé menekültek.
Az Egyesület a Történelmi Emlékezet Visszanyerésére (ARMH) tagjai azt követően kezdtek kutatni El Carrizalban, hogy helyi lakosok felhívták figyelmüket: építőmunkások ember maradványokat tüntettek el. A helyszínen a spanyol építésügyi minisztérium már hónapok óta dolgozik egy védőfal építésén: helyi lakosok szerint az építőmunkások azért nem akartak semmit sem elárulni a talált leletekről, mert munkájukat féltették.
A három éve alakult ARMH azt szeretné elérni, hogy hantolják ki és azonosítsák a fasiszták által kivégzett 35 ezer embert, akiket hivatalosan a spanyol polgárháború eltűntjeiként tartanak nyilván. Annak idején a szemben álló felek soraiban összesen 600 ezer ember vesztette életét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

„Bőgjenek hát a motorok”, üzente Orbán Hajdúnánásnak a sávolyi lebőgés után

„Bőgjenek hát a motorok”, üzente Orbán Hajdúnánásnak a sávolyi lebőgés után

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból