Tetszett a cikk?

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat ötvenezer dollár értékben antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat, vitaminkészítményeket szállít Irakba, fegyveres kíséret nélkül. Az Ökumenikus Szeretetszolgálat munkatársa szerint Bagdadban még mindig kritikus a helyzet.

"Bagdadban tulajdonképpen még mindig kritikus a helyzet, még mindig nem sikerült helyreállítani az áramellátást, és ezért 12 órára naponta tulajdonképpen áram nélkül maradnak az irakiak” - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Németh Eszter, az Ökumenikus Szeretetszolgálat munkatársa, aki hétfőn érkezett vissza Bagdadból a jordániai Ammanba. Németh Eszter ugyanakkor pozitív fejleményekről is beszámolt. Elmondta, hogy egyre több bolt nyit ki, egyre nagyobb méreteket ölt a kereskedelem, egyre több autó közlekedik Bagdad utcáin. "Visszatérnek a közlekedési dugók és az iraki rendőrök is, akik külön ellenőrző pontokat állítanak fel a városban. Emellett megindult a közmunka is, amelynek során megtisztítják a tereket, a közterületeket a gaztól, illetve a szeméttől” - mesélte Németh Eszter.
A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat alapvető gyógyszerek szállít majd Bagdadba, amelyek tartalmaznak doxiciklint, fájdalomcsillapítót, B-vitaminnak a különböző fajtáit. "Azt az információt kaptuk, hogy bár már működik a gyógyszerelosztási rendszer Irakban, tulajdonképpen a körzetek mindig azt kapják meg, ami éppen van a tartományi raktárban és ez leginkább jelenleg kenőcsökből, illetve szirupokból áll, tehát tablettákban nagyon-nagy hiány van" - közölte Németh.
A szeretetszolgálat munkatársa elmondta, az általuk Irakba jutatott segélyszállítmány nem kap fegyveres kíséretet, mert úgy vélik, a segélyszállítmányokat nem fenyegeti veszély. "Információink szerint ezek a támadások főleg célzott támadások, amelyek személyek kirablására irányulnak, illetve mivel Irak most megnyílt, nagy igény van vadonatúj gépjárművekre, főleg a luxus kategóriára, és ezeket rabolják előszeretettel” – mesélte a rádiónak Németh Eszter. Az Ökumenikus Szeretetszolgálat jelenlegi segélyakcióját a genfi székhelyű segélyszervezetek világhálózatán keresztül végzi, főleg dán és magyar adományokból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án