Tetszett a cikk?

A világ vezető nagyhatalmai egyelőre nem utasítják el az ENSZ iraki mandátumának kiszélesítéséről szóló amerikai határozattervezetet. Az amerikai javaslat szerint többnemzetiségű békefenntartó erők működnének Irakban.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter nem zárta ki, hogy Moszkva az ENSZ égisze alatt békefenntartókat küldjön Irakba, ez azonban attól függ, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa milyen határozatot fogad el az iraki rendezéssel kapcsolatban. Mérlegelni kell azt is, hogy a terroristák beáramlása miatt mind veszélyesebbé váló iraki helyzetet miként befolyásolhatja a kéksapkások jelenléte, de Oroszország érdeke mindenképpen az, hogy Irakban a törvényes rend helyreálljon – mondta Ivanov, aki csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. Nevük elhallgatását kérő orosz források szerint Moszkva pártolna egy olyan határozatot, amely szerint Irakban többnemzetiségű erők biztosítanák a stabilitást, s Oroszország – a politikai mellett - az iraki gazdaság helyreállításában is szerepet vállalna.
Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia elnök csütörtöki drezdai találkozójukon távolságtartóan és szkeptikusan nyilatkoztak az amerikai javaslatról. Schröder szerint a tervezet az eddig napvilágot látott részletek alapján "nem dinamikus, nem kielégítő", Chirac pedig úgy fogalmazott: "még nagyon nagyon messze vagyunk attól a tervezettől, amelyhez teljes egészében csatlakozni tudunk".
A csütörtökön megjelent amerikai lapok egyöntetűen reménykeltőnek tartják Bush kezdeményezését. Bár a Biztonsági Tanács új határozata nem oldja meg egy csapásra a konfliktusokat, mégis lehetővé teszi, hogy az eddigieknél lényegesen nagyobb erőkkel és több forrásból folytatódhasson az iraki rendezés – összegzett a The Washington Post csütörtöki szerkesztőségi kommentárjában. A The New York Times úgy látja, hogy a változatosabb összetételű, muzulmán részvétellel felálló csapatok nemzetközi békefenntartó erővé változtathatják azt, ami ma kínos módon imperialista megszálló hadseregnek látszik. Az iraki rendezés - a lap szerint - mindig túl nagy falat volt ahhoz, hogy az USA egyedül csinálja végig. A Wall Street Journal azt írja: néhány országnak ENSZ-felhatalmazás kell a részvállaláshoz, s ha Bush megszerzi nekik ezt a "fügefalevelet", az megéri a fáradságot.
Az ENSZ iraki missziójának kiszélesítését az amerikai kormány a világszervezet bagdadi központja elleni merénylet után vetette fel. A költségvetési deficittel küzdő Egyesült Államoknak havi négymilliárd dollárját emészti fel az iraki jelenlét, az utóbbi hetekben pedig egymást érik az Irakban állomásozó amerikai katonák ellen elkövetett merényletek. Az amerikai kormány ezért többnemzetiségű békefenntartó erők Irakba küldését indítványozta, az ezt szentesítő ENSZ határozat tervezetét pedig hamarosan a világszervezet asztalára teszi. A javaslatban előirányzott többnemzetiségű erő parancsnokságát az Egyesült Államok adná. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban