Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök szerint az ENSZ-nek most lehetősége van arra, hogy nagyobb szerepet vállaljon Irakban. Az elnök hangsúlyozta, hogy nem lesz visszatérés a 2001. szeptember 11. előtti hamis biztonságérzethez. Bush 87 milliárd dollárt kér a kongresszustól az iraki katonai és az újjáépítési feladatok teljesítéséhez.

George Bush elismerte, hogy Amerika nem minden barátja értett egyet azzal a döntéssel, hogy eltávolítják Szaddám Huszein iraki államfőt a hatalomból, a múlt nézeteltérései azonban nem akadályozhatják a jelen kötelességeinek a teljesítését. Az elnök a terrorizmus elleni harc központi frontjának nevezte Irakot és bejelentette, hogy 87 milliárd dollárt fog kérni a kongresszustól a katonai és az újjáépítési feladatok teljesítéséhez. Ez fedezi a katonai és hírszerzési műveleteket Irakban, Afganisztánban és máshol.
Az elnök úgy ítélte meg, hogy az amerikai katonák száma Irakban megfelel a küldetésnek, de a katonai parancsnokok még egy többnemzetiségű hadosztályt kértek a brit és lengyel vezetésű hadosztályon kívül. Egyes államok azonban a részvételhez az ENSZ BT kifejezett felhatalmazását akarják, Colin Powell külügyminiszter ezért új biztonsági tanácsi határozattervezetet nyújt be, amely jóváhagyja egy amerikai vezetésű, többnemzetiségű erő megalakítását. Az elnök hangsúlyozta, hogy a szeptember 11-ei merényletek után Amerika módszeres harcot kezdett a terrorizmus ellen. Afganisztánban eltávolították az al-Kaida terrorszervezetet befogadó rezsimet, a terrorhálózat ismert vezetőinek csaknem kétharmadát elfogták vagy megölték. Irakban a volt rezsim "támogatta a terrorizmust, tömegpusztító fegyvereket birtokolt és használt, s 12 éven át dacolt az ENSZ-szel".
George Bush kijelentette, hogy a Közel-Kelet vagy a haladás és a béke térsége lesz, vagy az erőszak és a terror melegágya marad. Ha Irakban, Afganisztánban és máshol a demokrácia és a tolerancia kerekedik felül, az súlyos csapás lesz a nemzetközi terrorizmusra. Ez az oka annak, hogy öt hónappal Irak felszabadítása után gyilkosok gyülekezete, a bukott rezsim hívei és külföldi terroristák próbálják káoszba dönteni az országot. Nem tudni, milyen mértékben működnek együtt, de a céljuk közös: visszataszítani Irakot a zsarnokságba. A terroristáknak az a stratégiai céljuk, hogy a merényletekkel az Egyesült Államokat dolgavégezetlenül távozásra kényszerítsék.
A Demokrata Párt hangadó politikusai hétfőn elégtelennek minősítették George Bush elnök beszédét. A Fehér Ház elhódítására készülő Dick Gephardt demokrata párti képviselő azt hangoztatta, hogy Bush elnöknek már rég a szövetségesek segítségét kellett volna kérnie, és most elismerte, hogy téves úton haladt. A szintén a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Bob Graham szenátor annak a reményének adott hangot, hogy még nem késő nemzetközi támogatást kérni az iraki biztonság helyreállítására. Az iraki és afganisztáni küldetésre kért 87 milliárd dolláros összeget lélegzetelállítónak nevezte az amúgy is rekordot döntő deficit fényében.
Joseph Biden, a szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja úgy vélekedett, hogy a kongresszusnak nem lesz más választása, mint megadni a kért összeget. Az ugyancsak elnöki ambíciókat tápláló John Edwards szenátor szerint Bush elnök haladásról szónokolt, ami nem felel meg az iraki mindennapok valóságának. Howard Dean, Vermont volt kormányzója "botrányosnak" nevezte a beszédet. Szerinte az elnök kezdi őt arra emlékeztetni, ami Lyndon Johnson és Richard Nixon elnöksége alatt történt a vietnami háború idején. Dean, aki szintén indulni akar az elnökválasztáson, magyarázatul hozzáfűzte, hogy a kormány kezdi megtévesztő információkkal "etetni" a népet, hogy igazolja azt, ami óriási hibának bizonyult. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Megvan az engedély, 3236 internetszóró műholdat küld fel az űrbe az Amazon

Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

Bámészkodók zavarták meg a Crew Dragon űrhajósainak visszatérését

A legnagyobb természetességgel biciklizett egy férfi az M7-esen

A legnagyobb természetességgel biciklizett egy férfi az M7-esen