Tetszett a cikk?

Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek volt vezetője szerint Irak alighanem igazat mondott, amikor azt állította decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy nincs vegyi, biológiai vagy atomfegyvere. Közben hétfőn egy hónapon belül ötödször követtek el szabotázsakciót iraki kőolajvezetékek ellen.

A közel 12 000 oldalas iraki jelentést, amelyet Szaddám Huszein azóta megbuktatott diktátor kormánya december 7-én nyújtott be, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia visszautasította, mint hamis és nem teljes dokumentumot. Washington és London azzal vádolta meg Bagdadot, hogy nem hajtotta végre a BT 1441. számú határozatában előírt leszerelést, majd ugyanezzel az érvvel indokolta az ország megszállását. „E hosszú idő után azt gondolom: az az iraki állítás, hogy az arab ország megsemmisítette valamennyi biológiai és vegyi fegyverét, amellyel 1991-ben rendelkezett, igaz lehetett” - jelentette ki Hans Blix a CNN amerikai hírtelevízióban.
A nyugalmazott svéd diplomata emlékeztetett, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei 2002. vége és 2003. eleje között három és fél hónapig dolgoztak Irakban, de nem találtak tömegpusztító fegyvereket. Hans Blix hozzátette: amerikai és brit szakértők több hónapja, fegyverek után kutatva, bejárták Irakot, és módjukban állt kihallgatni a bukott iraki rendszer tagjait, mégsem bukkantak tömegpusztító fegyverekre.
Irakban hétfőn felgyújtottak egy Törökország felé vezető iraki kőolajvezetéket. A Kirkuk városának közelében húzódó csővezeték napi 35 ezer hordónyi olajat szállított, tönkretétele napi 7 millió amerikai dollárnyi kárt okoz Iraknak. A helyszínre érkező tűzoltóknak éjszakára sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a tüzet. A jelenlegi egy hónapon belül már az ötödik hasonló akció Irakban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új, életveszélyes drog jelent meg Magyarországon, eddig 11-en haltak meg tőle

Új, életveszélyes drog jelent meg Magyarországon, eddig 11-en haltak meg tőle

Újabb 22 magyar fertőződött meg

Újabb 22 magyar fertőződött meg

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna