Szerdai londoni lapértesülés szerint súlyosan elmarasztalja Geoff Hoon brit védelmi minisztert az a jelentés, amelyet az alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága tesz közzé csütörtökön az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési információk kormányzati kezeléséről.

Az Evening Standard, London baloldali délutáni napilapja szerdai első kiadásának első oldalán hozta azt az értesülést, amely szerint a bizottsági jelentés Geoff Hoon védelmi minisztert a képviselők félrevezetésével, a vizsgálat szempontjából fontos elemek elhallgatásával vádolja meg.
A tavaly szeptemberben közzétett hírszerzési dossziék ügyében azután indult parlamenti vizsgálat Londonban, hogy a BBC rádió még májusban azt jelentette: forrása szerint az iraki fegyveres beavatkozás hazai támogatásának erősítésére szánt információs csomagot a kormány mesterségesen "izgalmasabbá tette".
A kormány és a BBC között rendkívüli hevességű konfliktust kirobbantó hír után a londoni alsóház két bizottsága is - a külügyi, valamint a hírszerzési és nemzetbiztonsági - vizsgálatot kezdett. A külügyi bizottság már korábban közzétett jelentése elmarasztalta ugyan a kormányt a dosszié bizonyos elemeinek "indokolatlan túlhangsúlyozása" miatt, de a hírszerzési adatok tudatos feltupírozásának vádja alól felmentette Alastair Campbellt, Tony Blair kormányfő nemrégiben lemondott személyes szóvivőjét, aki a BBC tudósítója szerint követelte a dosszié manipulálását.
Az Evening Standard szerdai értesülése szerint a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság is hasonló következtetésekre jutott, megállapítva, hogy a BBC híre a dossziékkal kapcsolatos kormányzati visszaélésről nem felelt meg a valóságnak. Hoont azonban ez a bizottság tételesen elmarasztalja - áll az egyetlen délutáni londoni napilap szerdai értesülésében. A külügyi bizottsággal ellentétben a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság zárt ajtók mögött végezte a vizsgálatot, és az első londoni kommentárok szerint nehezen érthető, hogy a jellegénél fogva is elzárkózó jellegű parlamenti testületből hogy szivároghattak ki részletek a csütörtökön esedékes jelentésből. Elemzők mindazonáltal egyetértettek abban, hogy ha az Evening Standard értesülése helytálló, az rendkívüli mértékben aláássa Geoff Hoon helyzetét.
A védelmi miniszter máris folyamatos kereszttűzben áll, kérdéses ugyanis személyes szerepe a tárca néhai iraki fegyverzetügyi főtanácsadójával kapcsolatos kormányzati magatartásban. David Kelly július közepén lett öngyilkos, éppen a hírszerzési dossziék ügyében folyó parlamenti vizsgálat kellős közepén, miután a kormány - amely őt sejtette a májusi BBC-hír mögött - kiadta nevét a sajtónak, és inkvizítori stílusban kihallgatták a külügyi bizottság nyilvános ülésén. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kullancsszakértő: ne dobjuk ki a kiszedett kullancsot!

Kullancsszakértő: ne dobjuk ki a kiszedett kullancsot!

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Iker Casillas negyvenéves koráig biztosan marad a Portónál

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Alig érkeznek menekültek Olaszországba

Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbánt

Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbánt

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben

14 éves fiú rabolt ki egy másikat Győrben