Tetszett a cikk?

Belehalt sérüléseibe Anna Lindh svéd külügyminiszter asszony, akit szerdán Stockholm egyik áruházában egy ismeretlen férfi több helyen megszúrt. A támadás valószínűleg előre kitervelt volt.

Mint a kórház csütörtök reggeli közléséből kiderült, megsérült a miniszter asszony mája is, és súlyos belső vérzés állt elő. A több mint tíz órán át tartó műtét után Lindh a reggeli órákban elhunyt. A Dagens Nyheter című svéd lap információi szerint a támadás valószínűleg előre kitervelt akció volt: a tettes egy ideig követte a minisztert, majd késével nekirontott. A lap a demokrácia és a nyitott társadalom elleni támadásnak nevezte a merényletet, és felvetette: a történtek után nem kellene-e változtatni azon a gyakorlaton, hogy politikailag kényes helyzetekben (jelen esetben az euró-referendum előtt) is testőrök nélkül járkálnak Svédországban vezető közéleti személyiségek.
A tettest nagy erőkkel keresik. A hajszában Svédország más részeiből Stockholmba vezényelt egységek is részt vesznek rendőrkutyák segítségével, sőt időnként helikopterek is fel-felbukkannak a környéken. A svéd hatóságok csütörtök reggelig senkit sem tartóztattak le. A rendőrök ugyanakkor megtalálták a férfi zubbonyát, sapkáját, valamint a kést is. Ezen kívül elemzik az áruház biztonsági kamerái által készített felvételeket.
A 46 éves Lindh asszony, akit sokan az ország jövendőbeli miniszterelnökének tekintettek, élénk kampányt folytatott annak érdekében, hogy a svédek a vasárnap esedékes referendumon fogadják el az euróra való áttérést. A merénylet után azonban a kampányban addig részt vevő összes fél azonnal felfüggesztette propagandatevékenységét.
A biztonságosként ismert Svédországban gyakori, hogy politikusok testőrök nélkül közlekednek, járnak bevásárolni vagy használják a tömegközlekedést. Erőszak ezzel együtt előfordul - egy máig ismeretlen tettes 1986-ban a nyílt utcán lőtte le Olof Palme miniszterelnököt, aki feleségével egy moziból távozott éppen.
A tragédia ellenére is megtartják a népszavazást
Ideiglenes jelleggel Jan O Karlsson fejlesztési együttműködési, bevándorlási és menekültügyi miniszter veszi át Anna Lindh meggyilkolt svéd külügyminiszter feladatkörét. A svéd parlamenti pártok egyúttal megállapodtak abban, hogy az eredeti tervnek megfelelően megtartják vasárnap Svédországban a népszavazást arról, hogy az ország bevezesse-e az eurót, az európai közös fizetőeszközt. Ebben állapodtak meg a parlamenti pártok néhány órával azután, hogy Anna Lindh halála ismertté vált. Göran Persson miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy az erőszakos cselekmény ne szakíthassa meg a demokratikus folyamatot. Röviddel Lindh halála előtt készült felmérések szerint az euró ellenzői egyértelműen többségben voltak a választójoggal rendelkező polgárok körében.
Svédország legnépszerűbb politikusa volt
Anna Lindh svéd külügyminiszter először 1994-ben vállalt kormánymegbízatást. A környezetvédelmi miniszter posztját 1998-ban cserélte fel a külügyi tárcával, és az utóbbi időben a Göran Persson svéd miniszterelnök valószínű utódjaként emlegették. A közvélemény-kutatások tanúsága szerint ebben az évben Lindh Svédország legnépszerűbb politikusa volt.
Lindh 1957. június 19-én Enskedében született, és fiatalsága óta mind politikailag, mind pedig szakmailag a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárthoz kötődött. Az uppsalai egyetemen jogot tanult, 1980-81-ben ügyvédjelöltként dolgozott. 1982-ben választották meg képviselőnek, ő volt akkor a svéd parlament legfiatalabb tagja. Gyorsan nevet szerzett magának. 1991-94 között a svéd főváros alpolgármestereként tevékenykedett. 1991-ben feleségül ment Bo Holmberg korábbi belügyminiszterhez. A házaspárnak két fia született 1991-ben és 1995-ben.
Lindh Svédország 2001-es európai uniós elnöksége idején szerzett magának nemzetközi hírnevet. A külügyminiszter asszonyt egybehangzóan dicsérték a tömegtájékoztató eszközök és politikus kollégái az Európai Unió bővítésével kapcsolatos tárgyalásokon végzett munkájáért.
A politikusokat megdöbbentette a merénylet
A svéd ellenzék vezető ereje, a konzervatív párt hihetetlen tragédiának nevezte nyilatkozatában Anna Lindh halálát. Az ellene elkövetett merénylet támadás a nyitott társadalom és a demokrácia ellen, közölte Bo Lundgren, a párt vezetője. A szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Párt vezetője, Alf Svensson is megdöbbenésének adott hangot a halálhír hallatán. Mint mondta, leírhatatlan bánatot okozott neki a tragikus eset, és leírhatatlan haragot váltott ki belőle a gyilkos merénylet.
Jacques Chirac francia elnök mélységes szomorúságát és megrendültségét fejezte ki Göran Persson svéd kormányfőnek Anna Lindh halála miatt. Jack Straw brit külügyminiszter percekkel a halálhír bejelentése után nyilatkozatot adott ki, és kormánya nevében részvétét fejezte ki a szörnyű tragédia miatt az elhunyt családjának, a svéd kormánynak és Svédország népének. Szerinte Anna Lindh mindazt képviselte, ami nagyszerű Svédországban és Európában.
Megrendültségét és a brutális gyilkosság miatti megdöbbenését hangsúlyozta Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök is. "Az erőszaknak sohasem lenne szabad eszközzé válnia szabad és demokratikus országaink politikai életében" – fogalmazott a dán miniszterelnök. Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy személyesen is mélyen érintette svéd kolléganőjének halála. Kijelentette, hogy mélyen átérzi az elhunyt családjának fájdalmát, majd méltatta Lindh elkötelezettségét az Európai Unió céljai iránt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Erdogan: Macron ellenőriztesse az elmeállapotát!

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Gucci, Hermes, Louis Vuitton: meglepően jól állnak a luxusmárkák

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart