Tetszett a cikk?

Eredménytelenül, a hatalommegosztás kérdésének eldöntése nélkül ért véget kedden a burundi polgárháború végérvényes lezárásáról Tanzániában folytatott afrikai csúcsértekezlet. Burundiban a belháború tíz éve alatt becslések szerint 300 ezer ember halt meg.

Benjamin Mkapa tanzániai elnök ugyanakkor haladásról számolt be, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan elhárulhatnak a békefolyamat útjában még található akadályok. Szerinte elnapolásról, nem pedig kudarcról van szó, és a vezetők nemsokára újra találkoznak.
Burundiban a belháború tíz éve alatt becslések szerint 300 ezer ember halt meg. A béke útjában jelenleg elsősorban az érintett felek közti hatalommegosztás kérdésének rendezetlensége áll, erről azonban Domitien Ndayizeye elnök és a lázadó erőket képviselő Pierre Nkurunziza ezúttal sem tudtak megegyezni. A megosztás tétje, hogy sikerül-e a többségi hutu lakosságnak átvennie a hatalmat az azt hagyományosan gyakorló tuszi kisebbségtől.
Mkapa mellett részt vett a találkozón a burundi békefolyamat előmozdítására tett térségi erőfeszítéseket irányító ugandai államfő, Yoweri Kaguta Museveni is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Doku360: "Olyan fehérzajos acidbuli volt, hogy ott mindenki megtért"

Doku360: "Olyan fehérzajos acidbuli volt, hogy ott mindenki megtért"

Csak másfél évig tervez az új szerb kormánnyal Vucic, aztán új választásokat akar

Csak másfél évig tervez az új szerb kormánnyal Vucic, aztán új választásokat akar