Tetszett a cikk?

Kedd este Stockholm közelében őrizetbe vették azt a 35 éves férfit, akit Anna Lindh svéd külügyminiszter múlt csütörtöki meggyilkolásával gyanúsítanak. A rendőrség szerint semmi nem utal politikai indítékra.

Néhány órával az elfogatási parancs kiadását követően a svéd rendőrség őrizetbe vette azt a férfit, akit Anna Lindh külügyminiszter asszony meggyilkolásával vádolnak. A gyanúsított nevét egyelőre nem közölték. Stina Wesslingrendőrségi szóvivő annyit mondott, hogy a férfit kihallgatásra Stockholmba szállították. A gyanúsítottat civil ruhás rendőrök állították elő Stockholm egyik elővárosában, amint a Rasunda nemzeti stadion mellett egy étteremben éppen egy televíziós futballközvetítést nézett.
A svéd tömegtájékoztatás szerint egy neonáci körökhöz közel álló férfiról van szó. A svéd Aftonbladet napilap kedden rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a nyomozók egy szélsőjobboldali körökhöz tartozó 35 éves férfit keres, akinek alakját néhány perccel az Anna Lindh elleni támadás előtt rögzítették a stockholmi NK nagyáruház biztonsági kamerái. Az illető közel áll Svédország legismertebb neonáci aktivistáihoz, és kis híján húsz alkalommal ítélték már el erőszakos cselekményekért, tiltott fegyver, mégpedig kés viseléséért, hivatalos személy megfenyegetéséért, valamint csalásokért, de sohasem kapott súlyos büntetést. A férfinak nincs állandó lakhelye, s gyakran ingázik Svédország és Svájc között, ahol kábítószer-fogyasztás miatt gyógykezelték.
Nincsenek politikai indítékra utaló nyomok
Leif Jennekvist, a bűnügyi rendőrség vezetője szerint azonban semmi nem utal arra, hogy a bűncselekményt politikai okokból követték volna el. Szavai szerint elszigetelt esetről van szó, nincsen kapcsolat, nincs olyan csoport, amelyet letartóztatni készülnének. A rendőrfőnök elmondta: további öt személyt kívánnak kihallgatni az ügyben. Az elfogott gyanúsítottat DNS-vizsgálatnak vetik alá, hogy összehasonlítsák a politikus asszony életét kioltó késen, illetve a helyszínen talált baseballsapkán lévő DNS-nyomokkal, amelyek nem tartoztak a bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyek egyikéhez sem.
A rendőrség sejtetni engedte, hogy az elfogott férfi szerepelt az NK áruházban készített biztonsági videofelvételeken, mondván, hogy a férfi hasonlóságot mutat a sajtóban megjelent fényképekkel, de figyelmeztetett: egyelőre túl korai következtetéseket levonni.
Anna Lindh csütörtökön halt bele azokba a sebekbe, amelyeket az ismeretlen késes támadó ejtett rajta előző nap a stockholmi NK nagyáruházban. A miniszter asszony pénteki búcsúztatóján várhatón jelen lesznek Nagy-Britannia, Finnország, Norvégia és Dánia vezetői, valamint Colin Powell amerikai külügyminiszter is.
Veszélyesek a svéd neonácik
A svéd neonácik, akikhez korábbi médiabeszámolók szerint Anna Lindh külügyminiszter feltételezett gyilkosát kapcsolatok fűzik, nem riadnak vissza az erőszakos bűncselekményektől.
Egy kiemelkedő szakszervezeti vezetőt háza ajtajában lőtt agyon kivégzésszerűen három szélsőjobboldali férfi 1999-ben. Bankrablás után menekülő szélsőjobboldaliak golyózáporában vesztette életét ugyanebben az évben két lefegyverzett rendőr. Egy szélsőjobboldali körök után nyomozó újságíró-házaspár autója alatt nem sokkal később pokolgép robbant. Robbanószerekhez gyakran a hadsereg fegyverraktárainak kifosztásával jutnak a neonácik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

A nizzai gyilkost pár napja Olaszországban kiutasították, mégis hagyták megszökni

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is