Tetszett a cikk?

Csehország szívesen bekapcsolódna az iraki rendőrök kiképzésébe. A Právo című cseh lap pénteki száma szerint erről az elképzelésről Petr Kolár külügyminiszter-helyettes tájékoztatta a parlament külügyi bizottságát. A csehek úgy tudják, Magyarország nem lesz képes kielégíteni az amerikaiak taszári kiképzéssel kapcsolatos igényét.

Kolár szerint eddig ugyan a magyarországi Taszár volt a figyelem középpontjában, de Prága már rendelkezik bizonyos jelzésekkel, miszerint Budapest nem lesz képes teljes mértékben kielégíteni az amerikaiak azon igényeit, hogy az egész kiképzésre Magyarország területén kerüljön sor.
Augusztus közepén, a New York Times-ban megjelent cikk híradásából derült ki, hogy az Irakban kialakult ingatag biztonsági helyzetre való tekintettel az Egyesült Államok azt tervezi, hogy jelentősen bővíti az iraki rendőrség állományát, s az új iraki rendőröket Magyarországon képezi ki. Az irakiak taszári kiképzéséről azonban azóta sincs döntés, Richard B. Myers tábornok csütörtökön Budapesten elmondta: az Irakban állomásozó koalíciós erők parancsnoksága dönt majd arról, hogy irakiakat hol, mikor és mire képeznek ki.
A cseh külügyminiszter-helyettes a külügyi bizottságban elmondta, hogy Prága elsősorban iraki diplomaták kiképzésével szeretne hozzájárulni az új bagdadi rendszer megerősítéséhez. A minisztérium illetékes osztályának vezetője a lapnak elmondta, hogy az öthetesre tervezett tanfolyamokat eredetileg 2004 szeptemberétől kívánták beindítani, de most úgy néz ki, hogy már januárban igény lesz rájuk.
Jan Winkler, a külügyminiszter másik helyettese korábban úgy nyilatkozott, hogy Prága szakértői tanulmányokat ajánl fel Irak újjáépítésére. Ezek megvalósítása megháromszorozhatná annak az összegnek a nagyságát, amelyet a cseh kormány Irak újjáépítésére szánt. Prága a következő három évre 520 millió koronát (4 milliárd forintot) hagyott jóvá erre a célra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Ne nézzük levegőnek a levegőt!

Ne nézzük levegőnek a levegőt!