Tetszett a cikk?

Romániában négyszázezren igényeltek eddig a kedvezménytörvény alapján magyarigazolványt - derült ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöksége által a jogszabállyal kapcsolatban létre hívott központi tájékoztató iroda hétfői közleményéből.

2002. januárjától 2003. szeptember 19-ig Romániában 400 023 személy igényelt a határon túli magyaroknak nyújtandó kedvezményekről szóló törvény alapján magyarigazolványt, csaknem 32 ezer diákigazolványt, 4 628 pedagógusigazolványt és 357 oktatói kártyát. A kérelmezők több mint 75 százaléka nagykorú, és csaknem kétharmaduk (63,35 százalék) valamely egyházhoz tartozás, 26,34 százalékuk RMDSZ-tagsági igazolás, 9,30 százalékuk pedig nyelvtudás, és csupán nem egészen egy százalékuk valamely civil szervezethez való tartozás alapján nyújtotta be igényét magyarigazolványra.
A 2002-es népszámlálás adatai alapján a romániai magyarok 27,89 százaléka igényelt magyarigazolványt, s ez az arány a székelyföldi tájékoztató irodák körzetében volt a legmagasabb, ahol esetenként meghaladta a negyven százalékot. A legalacsonyabb volt az arány a Kárpátokon túli megyékben, ahol az igazolványigénylők aránya nem érte el a magyar nemzetiségűek hét százalékát sem. A szórványvidéknek számító erdélyi, illetve bánsági megyék közül Szeben és Temes megyében a magyar nemzetiségűeknek 14-15 százaléka igényelte az igazolványt. A magyarigazolványt igénylő romániaiak megközelítőleg 85 százaléka már rendelkezik is az okmánnyal, a többiek hozzájutása folyamatban van. Viszont a kedvezménytörvény alapján igényelhető járulékos igazolványok (diákigazolvány, pedagógusigazolvány, oktatói kártya) esetében az átvételt nehezítő technikai akadályokat továbbra sem sikerült elhárítani - mutatott rá a közlemény. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

Repülőgépekről oltják a horvátországi erdőtüzeket

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter