Tetszett a cikk?

Jaap de Hoop Scheffer jelenlegi holland külügyminiszter lesz a brit George Robertson utódja a NATO főtitkári posztján.

A döntést hétfőn az észak-atlanti védelmi szövetség tagállamainak képviselői hozták meg Brüsszelben. A holland diplomácia 55 éves vezetője, az eddig kereszténydemokrata színekben politizáló De Hoop Scheffer várhatóan három hónapon belül átveszi a NATO irányítását a brit Robertsontól.
Jaap de Hoop Schefferrel a 19 NATO-ország talán legfelkészültebb diplomatája került az 1949-ben alakult atlanti szövetség gépezetének élére - írja az MTI. Egész pályafutását a külügyek területén futotta be, dolgozott hazája brüsszeli NATO-misszióján és négy ízben volt a külügyminisztérium főtitkára, azaz a miniszter után legfontosabb embere. Kiválasztása a NATO-ban szokásos egyhangú döntéssel történt és órákkal a hír felröppenése után siettek kifejezni jókívánságaikat a tagországok.
Mivel a főtitkárt hagyományosan az európai tagországokból választják ki, már korábban tisztázódott, hogy a nagy országok most nem kerülhetnek sorra, elvégre az utóbbi időben Lord Robertson brit, előtte Javier Solana spanyol, Manfred Wörner német volt, francia politikus pedig szóba sem kerülhet, hiszen az ország a NATO-ban a félig kívülálló furcsa szerepét játssza. A három új tagországnak is korai lett volna még a főtitkári tisztség, Aleksander Kwasniewski lengyel elnök körül alaptalan volt a találgatás, valószínűleg ő maga is inkább csak az esetleges pályázása hatását kívánta lemérni.
A déli országok közül szóba került egy olasz - De Martino védelmi miniszter - és egy portugál - Antonio Vitorino, korábban védelmi miniszter, jelenleg az Európai Bizottság tagja -, ő viszont szocialista, s furcsa lett volna három szociáldemokrata főtitkár egymás után, miközben Európában évek óta a jobboldal került fölénybe - és mellesleg a legtöbb szociáldemokrata párt hangosan ellenezte az iraki katonai beavatkozást is.
Az észak-európaiak látszottak a legjobb kompromisszumos megoldásnak, a válogatás azért tartott elég sokáig, mert egyik szóba került jelölt sem volt elég meggyőző. Sem a fiatal norvég védelmi miniszter, Kristin Krohn Devold, sem a volt dán kormányfő, a szociáldemokrata Rasmussen. Így futott be a szintén északinak tekinthető Hollandia külügyminisztere, aki utolsóként jelent ugyan meg a színen, de akit kollégái egyöntetűen sokra becsülnek.
Az iraki kötélhúzás megpróbáltatásai után Scheffernek szüksége lesz minden diplomáciai tapasztalatára, hogy segítsen behegeszteni az akkor kapott sebeket, s egyengesse a szövetség útját feltehetőleg egy teljesebb iraki szerepvállalás felé, ami kicsiben már megkezdődött a középső szektorért felelős Lengyelország külső támogatásával. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

Petíció indult az iskolák bezárásáért

Petíció indult az iskolák bezárásáért