Tetszett a cikk?

A londoni száműzetésben élő orosz nagyvállalkozó, Borisz Berezovszkij neves értelmiségiek által szignált, teljes oldalas politikai hirdetést adott fel a vezető amerikai és brit napilapokban, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyességére figyelmeztetett.

A hirdetés "Hét kérdés George Bush elnökhöz barátjáról, Vlagyimir Putyin elnökről" címen jelent meg kedden a Washington Post, a New York Times és a Wall Street Journal hasábjain, valamint legalább három brit napilapban. A következő vádakat sorolja fel az orosz vezető ellen: a demokrácia aláásása, a parlament, a bíróságok és a média elnöki kontrollja, valamint a csecsenföldi népirtás.
"Mindenki szabadon megválaszthatja barátait, de a barátság a kölcsönösen elfogadott értékeken alapul" - írja Berezovszkij a hirdetésben, amely röviddel azelőtt jelent meg nyomtatásban, hogy Putyin az Egyesült Államokba érkezik az ENSZ Közgyűlésére, illetve a George Bush amerikai elnökkel való csúcstalálkozóra.
Berezovszkij a Reutersnak elmondta, hogy egymillió dollárt költött a hirdetések megjelentetésére, amivel két célja volt: egyrészt az amerikai elnök tudomására hozni, hogy Oroszországban vannak, akik ismerik a jelenlegi rendszer bűneit, másrészt figyelmeztetni Putyint arra, hogy ezeknek a bűnöknek lesz büntetése.
A hirdetést az orosz nagyvállalkozón kívül aláírta még Jelena Bonner, Andrej Szaharov Nobel-díjas fizikus, legendás szovjet polgárjogi aktivista özvegye, Vlagymir Bukovszkij volt szovjet politikai fogoly, Ruszlan Haszbulatov moszkvai közgazdász professzor, a duma korábbi elnöke, és egy neves csecsen értelmiségi is. A Kreml egyelőre nem reagált a politikai hirdetésre.
Berezovszkij egyike az úgynevezett orosz oligarcháknak, akik a szovjet rendszer összeomlását követően óriási magánvagyonra tettek szert az állami tulajdon privatizációja során. Az olajiparban és a tömegtájékoztatásban érdekeltségekkel bíró vállalkozó Borisz Jelcin elnöksége alatt óriási gazdasági és politikai befolyásra tett szert, Vlagyimir Putyin elnökké választása után azonban kegyvesztetté vált. A milliárdos vagyonú 57 éves orosz üzletembert hazájában 13 millió dolláros csalással vádolják; a felelősségre vonás elől Berezovszkij 2000-ben külföldre menekült, két héttel ezelőtt pedig Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott, miután Moszkvának való kiadatását megtagadták a brit hatóságok. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

A bejrúti katasztrófa után kiéleződik a libanoni válság

A bejrúti katasztrófa után kiéleződik a libanoni válság

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap