Tetszett a cikk?

Az ENSZ közgyűlésének keddi nyitónapján George Bush amerikai elnök a tagállamok iraki rendezésben való együttműködését sürgette, beleszólást azonban nem enged a folyamat irányításába.

George Bush amerikai elnök az ENSZ közgyűlésének keddi nyitónapján felszólította a világszervezet tagjait, hogy tegyék félre az iraki háború kérdésében kialakult nézeteltéréseiket, és működjenek együtt az ország újjáépítésében. Elutasította ugyanakkor Franciaország és néhány más fontos szövetséges azon elvárását, hogy gyorsítsák föl a szuverenitás irakiakra történő átruházását. Habár Bush hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok célja az iraki nép önrendelkezésének biztosítása, a hatalom iraki kézbe adásának lehetséges időpontjáról nem tett említést, mint mondta: "a folyamatot nem siettethetik vagy késleltethetik mások kívánságai". Az amerikai elnök az iraki rendezés ügyében nem kíván nagyobb beleszólást engedni az ENSZ-nek sem, de számít segítségére az iraki alkotmány kidolgozásában és a választások megrendezésében.
„Senki sem cselekedhet egyedül mindenki nevében” – reagált Bush beszédére Jacques Chirac francia elnök. Felszólalásában Chirac hangsúlyozta, hogy valószerű menetrend szerint, az ENSZ égisze alatt kell helyreállítani Irak szuverenitását, az ülést követően azonban elmondta: a nézetkülönbségek ellenére Franciaország akkor sem akadályozza meg az amerikai elképzelés elfogadását, ha az nem rögzíti az iraki szuverenitás gyors átruházásának menetrendjét. Jacques Chirac, Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Gerhard Schröder német kancellár - vagyis az iraki háború három legfőbb ellenzője - szerdán reggel tanácskozást tartanak New Yorkban.
Számos bírálat érte Bush elnök beszédét a jelenleg ellenzékben lévő demokrata törvényhozók részéről: az amerikai szenátorok kifogásolták, hogy az elnök nem ajánlott fel másoknak nagyobb beleszólást a döntésekbe és azt is elmulasztotta közölni, hogy pontosan milyen szerepet szán az ENSZ-nek Irakban és milyen menetrend szerint képzeli el a hatalom átruházását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig floppy-lemezekkel frissítik a Boeing 747-eseket, 8 darab kell 28 naponta

Még mindig floppy-lemezekkel frissítik a Boeing 747-eseket, 8 darab kell 28 naponta

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Most a biciklis szabálytalanságokról csinált videót a rendőrség

Most a biciklis szabálytalanságokról csinált videót a rendőrség