Tetszett a cikk?

A belga legfelsőbb bíróság szerdán ejtette azokat a vádakat, amelyeket idősebb George Bush volt amerikai elnök, Colin Powell amerikai külügyminiszter és Ariel Saron izraeli kormányfő ellen - állítólagos háborús bűncselekmények elkövetése miatt - emeltek.

A bírák azután döntöttek a vádak ejtéséről, hogy a törvényhozás hatályon kívül helyezte azt a jogszabályt, amely felhatalmazta a belga igazságszolgáltatást bármely háborús bűn üldözésére, függetlenül a gyanúsított állampolgárságától, és az elkövetés helyszínétől.
A törvényre hivatkozva idősebb George Busht és Colin Powell jelenlegi amerikai külügyminisztert hét iraki állampolgár vádolta meg amiatt, hogy 1991-ben, az Öböl-háborúban amerikai támadás érte Bagdadot. Powell töltötte be akkoriban a vezérkari főnök posztját.
Ariel Saront 23 palesztin jelentette fel, mert szerintük a jelenlegi izraeli miniszterelnök súlyos felelősséget visel két libanoni palesztin menekülttáborban 1982-ben rendezett vérfürdőért. Abban az időben Saron volt Izrael védelmi minisztere.
A törvény kiváltotta nemzetközi tiltakozás hatására a belga kormány a módosítás mellett döntött. A változtatások eredményeképpen a jogszabály hatálya kizárólag a belga állampolgárokra, illetve az országban élő külföldiekre terjed ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris érkezik a OnePlus olcsón erős androidos telefonjának kihívója

Máris érkezik a OnePlus olcsón erős androidos telefonjának kihívója

Ha minden igaz, az eddigi legjobb Jurassic-film készül

Ha minden igaz, az eddigi legjobb Jurassic-film készül

Nem sokat ér, ha csak az óceánok felszínéről szedik le a műanyagot

Nem sokat ér, ha csak az óceánok felszínéről szedik le a műanyagot