Tetszett a cikk?

A belső vizsgálatok során nem kerültek elő olyan bizonyítékok, amelyek szerint 1999 után is történtek pénzügyi visszaélések az Európai Unió statisztikai hivatalánál - derül ki a témáról készített európai bizottsági szakjelentésből, amelynek néhány részletét szerda este Strasbourgban kiszivárogtatták a sajtónak.

A dokumentumot és a vizsgálat eredményeit Romano Prodi bizottsági elnök személyesen ismerteti csütörtöki meghallgatásán az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának képviselői előtt. Prodi egyebek között azt igyekszik igazolni, hogy a brüsszeli végrehajtó testület megtartja beiktatásakor tett ígéretét, miszerint a csalásokkal szemben zéró toleranciát tanúsít - jelentette kommentárjában a Reuters hírügynökség, amely hozzájutott a kiszivárogtatott részletekhez.
Az Európai Bizottság csalásellenes hivatala (Olaf) saját vizsgálatai során megállapította, hogy az Eurostatnál a múlt évtized második felében történtek - eurómilliós nagyságrendű - pénzügyi szabálytalanságok, amelyekért a hivatal akkori vezetőjét és bizonyos mértékig az Európai Bizottságot is felelősség terheli. Kommunikációs hiányosságokra is utalnak a jelentések az Eurostat és a brüsszeli bizottság között.
Az Eurostat-ügy a jelenlegi bizottsági tagok közül a hivatal felett felügyeletet gyakorló Pedro Solbes helyzetét érzékenyen érinti, a csütörtöki Prodi-beszámolótól is függhet, hogy a pénzügyi biztosnak le kell-e mondania, vagy sem. Szerda esti strasbourgi információk szerint több európai parlamenti képviselő ismét felvetette Solbes távozásának szükségességét, ha a feltételezett szabálytalanságok és csalások bebizonyosodnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Leleplezték az első elektromos Cadillacet

Leleplezték az első elektromos Cadillacet

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa