Tetszett a cikk?

Csütörtök délelőtt belehalt sérüléseibe Akila al-Hásimi asszony, az iraki ideiglenes kormányzótanács tagja, aki ellen a hét végén ismeretlen tettesek merényletet követtek el - közölte írásos nyilatkozatban Paul Bremer Irak amerikai polgári kormányzója.

A politkus halála miatt háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Irakban, és a középületeken félárbocra engedik az iraki lobogót. A temetés időpontját még nem tűzték ki. „Dr. al-Hásimi halála megrázott és elszomorított” - jelentette ki Tony Blair brit kormányfő, csodálattal adózva az iraki politikus asszony bátorságának és "szenvedélyes eltökéltségének, amellyel Irak és népe számára egy jobb élet megteremtésén munkálkodott". A koalíciós hatóságok és annak minden tagja nevében részvétét nyilvánította Paul Bremer is a halálhír kapcsán kiadott írásos nyilatkozatában.
Al-Hásimi asszonyt hat fegyveres támadta meg múlt szombaton Bagdad nyugati részén lévő otthona közelében, több lövést adva le rá. A súlyos haslövéseket kapott asszonyt Szaddám Huszein egyik volt bagdadi palotájában berendezett amerikai főhadiszállás kórházába vitték, állapota azonban folyamatosan romlott, és életét nem tudták megmenteni. Akila al-Hásimi tapasztalt iraki karrierdiplomata volt, a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein idején is a külügyminisztériumban dolgozott különböző beosztásokban. Ő volt az egyetlen a megdöntött iraki rezsim magasabb beosztású tisztviselői közül, akiket beválasztottak a 25 tagú ideiglenes kormányzó tanácsba. Az iraki küldöttség tagjaként részt vett volna az ENSZ-közgyűlés ülésszakának kedden kezdődött általános vitáján és bagdadi általános vélemény szerint ő lett volna Irak új washingtoni nagykövete - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

Ezért tiltja az Apple az iPhone-okról az xboxos játékokat

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája

Fehérorosz elnökválasztás: brutális fölénnyel nyert Lukasenka az előzetes eredmények szerint

Fehérorosz elnökválasztás: brutális fölénnyel nyert Lukasenka az előzetes eredmények szerint