Tetszett a cikk?

Csütörtökön beterjesztették az Európa Tanács elé a rasszizmus ellenes társadalomért küzdő európai politikai pártok chartáját. A dokumentum aláírói határozottan elutasítanak mindenfajta rasszista diszkriminációt, s hangsúlyozzák a politikai pártok társadalom felé fennálló felelősségét.

Beterjesztették a rasszizmus ellenes társadalomért küzdő európai politikai pártok chartáját csütörtökön az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének és az Európai Parlament (EP) együttes ülésén Starbourgban. A dokumentum - melyet Graham Watson, az EP liberális, demokrata és reformpárti frakciójának vezetője, valamint Kevin McNamara, az ET Parlamenti Közgyűlése igazságügyi és emberi jogi bizottságának tagja ismertetett – leszögezi: a politikai pártoknak feladata és felelőssége, hogy biztosítsák a demokratikus társadalom alapelveinek védelmét, megnyilvánulásait és tiszteletben tartását.
A charta aláírói az emberi jogok és az alapvető demokratikus elvek védelmének nevében elutasítják a rasszista erőszak, a gyűlöletkeltés minden formáját, a fajüldözést, és mindenfajta rasszista diszkriminációt. Határozottan állást foglalnak a soraikon belüli rasszista megnyilvánulásokkal szemben is, a fajgyűlöletet szító politikai pártokkal pedig mindenfajta a szövetséget és együttműködést elutasítanak.
A dokumentum 1998-ban született Utrechtben, és azóta számos európai baloldali, liberális és konzervatív párt írta alá. Az Európai Unióhoz tartozó országok pártjai közül 70, a nem EU-tagállamokból 11 párt - köztük az MSZP - csatlakozott eddig a dokumentumhoz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban

Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban

Zivatarokkal és lehűléssel indul a hét, de aztán visszatér a kánikula

Zivatarokkal és lehűléssel indul a hét, de aztán visszatér a kánikula