Tetszett a cikk?

Három erős földrengéshullám rázta meg egymás után Japán északi szigetét, Hokkaidót péntek hajnalban. Egy ember meghalt, 236 megsebesült, és viszonylag jelentős anyagi kár is keletkezett.

A rengések a Richter-skálán 5,8-tól 8-ig terjedtek, ez az erősség elég ahhoz, hogy földcsuszamlásokat okozzon és házakat rongáljon meg. A meteorológiai szervek a rengések keltette szökőár veszélyére is figyelmeztették a térség lakóit. A rengések epicentruma Tokiótól csaknem ezer kilométerre északra, Erimo kikötőjének közelében, jóval a tenger szintje alatt volt. A nagy rengések mellett kisebb földmozgásokat is megfigyeltek, összesen 19 alkalommal mozdult meg a föld.
A legfrissebb jelentések már 236 sebesültről számolnak be, de a sérüléseket többnyire lehulló berendezési tárgyak okozták, és nem súlyosak. A halálos áldozat egy férfi, akit a kitört üvegdarabok takarítása közben elütött egy autó. Az első rengésre helyi idő szerint hajnali öt óra előtt került sor, amikor a lakosság nagy része még aludt - jelentette a Reuters hírügynökség. A földrengés nyomán tűz keletkezett a tomakomai olajfinomító területén, a helyi televízióadók sűrű füstoszlopok képét mutatták be a helyszínről. Ombecunál kisiklott egy vonatszerelvény is, és a vonatközlekedés több vonalon leállt. A sziget legfontosabb repülőtéren megbénult a légi irányítás, mert az irányítótorony teteje részben leszakadt. Több kisebb hajó a tengeren felborult, de a fedélzeten tartózkodókat kimentették. Jelentős területen áramszünet is keletkezett, volt, ahol az ivóvízellátás is megszakadt. 40 ezer embert ideiglenes fedél alá kellett helyezni.
Japán egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája 1923-ban következett be, amikor egy 8,3-as erősségű földrengés miatt 140 ezren haltak meg. 1995-ben Kóbe térségében 6 ezer embert ölt meg egy hasonló katasztrófa. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dal- és klippremier kánikulához: Bankrupt – Trópusi Budapest

Dal- és klippremier kánikulához: Bankrupt – Trópusi Budapest

Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Szinte le sem áll a stáb: a John Wick 4 után rögtön jön a folytatás

Szinte le sem áll a stáb: a John Wick 4 után rögtön jön a folytatás