Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg hétfőn reggel feloldotta a ciszjordániai palesztin területek és a Gázai övezet lezárására hozott intézkedését. A kijelölt palesztin miniszterelnök szombaton bemutatta Jasszer Arafatnak a tervezett kormánylistát. Vasárnap az intifáda kezdetének harmadik évfordulójára emlékeztek a ciszjordániai Nábluszban és a libanoni Szúrban.

A ciszjordániai palesztin területek és a Gázai övezet pénteken zárták le, hogy megakadályozzák palesztin szélsőségesek behatolását Izrael területére a zsidó újév péntektől vasárnapig tartó ünnepe idején. Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét napi negyvenre becsüli azoknak a riadóknak a számát, amelyeket palesztin fegyveresek készülő támadása miatt rendeltek el.
Ahmed Korei kijelölt palesztin miniszterelnök szombaton bemutatta Jasszer Arafat palesztin elnöknek kormánya tagjainak tervezett névsorát, amelyet a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága elé terjeszt. Korei 24 tagú, parlamenti jóváhagyásra váró kormányában tizenöten a Fatah mozgalom tagjai. Mintegy tíz közülük a Palesztin Hatóság 1994-es megalakítása óta már tagja volt a palesztin kormányoknak. Egy Fatah tisztségviselő szerint a kulcsfontosságú belügyminiszteri tisztségre az Arafathoz közelálló Nászer Juszef tábornokot jelölik az amerikai támogatást élvező Mohamed Dahlán helyébe. Az új kabinetben várhatóan 12 "új arc" lesz. Helyet kap a kormányban Száeb Erekát eddigi palesztin főtárgyaló, valamint Nabíl Saat eddigi palesztin külügy- és Szalám Fajjád pénzügyminiszter is.
Vasárnap több ezer palesztin emlékezett a palesztin felkelés, az intifáda kezdetének harmadik évfordulójára a ciszjordániai Nábluszban és a libanoni Szúrban. A legfontosabb palesztin szervezeteket tömörítő nemzeti és iszlám mozgalmak szervezésében mintegy ötezer ember gyűlt össze Nábluszban. A Hamász és a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális szervezet Gázában nyilvánosságra hozott közleményében az ellenállás, a felkelés folytatása mellett foglalt állást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5G, 120Hz-es kijelző: bemutatta a Samsung az idei legerősebb mobilját, a Galaxy Note20 Ultrát

5G, 120Hz-es kijelző: bemutatta a Samsung az idei legerősebb mobilját, a Galaxy Note20 Ultrát

12 százalékkal esett vissza a magyar ipar júniusban

12 százalékkal esett vissza a magyar ipar júniusban

Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben

Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben