Tetszett a cikk?

Irán kész aláírni az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, ha folytathatja dúsított urán gyártását. Washington azzal gyanúsítja Iránt, hogy atomenergetikai programja ürügyén atomfegyver előállításán munkálkodik. Teheránnak október végéig átláthatóvá kellene tennie atomprogramjának minden részletét.

"Ha aláírjuk a kiegészítő jegyzőkönyvet, biztosak akarunk lenni abban, hogy dúsító létesítményeink továbbra is gyárthatják az erőműveinkhez szükséges fűtőanyagot" – nyilatkozta Kamal Harazi iráni külügyminiszter vasárnap az ABC amerikai televízióban.
Irán nagy nyomás alatt áll nyugati országok, főleg az Egyesült Államok részéről, hogy csatlakozzék az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely 1991-ben született. A jegyzőkönyv aláírói vállalják, hogy bármikor beengedik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit bármely atomlétesítményükbe, s tudomásul veszik, hogy az ellenőrök nem kötelesek előre jelezni tervezett szemléjüket.
Washington azzal gyanúsítja Iránt, hogy atomenergetikai programja ürügyén atomfegyver előállításán munkálkodik. Teherán azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.
A NAÜ október 31-éig adott időt Teheránnak arra, hogy teljesen átláthatóvá tegye atomprogramjának minden részletét, és így bizonyítsa: nem dolgozik titokban atomfegyver kifejlesztésén. Ha Teherán nem teljesíti az ügynökség határozatában foglaltakat, a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhat, amely büntetőintézkedéseket léptethet életbe Iránnal szemben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy lopott biciklin csúsztak el a katalizátor-tolvajok

Egy lopott biciklin csúsztak el a katalizátor-tolvajok

Meghalt az Iszlám Állam egyik kémfőnöke

Meghalt az Iszlám Állam egyik kémfőnöke

Holnap végre bemutatják a Google új telefonját

Holnap végre bemutatják a Google új telefonját