Tetszett a cikk?

A brit kormány által az iraki háborúra és a háború utáni időszak költségeire elkülönített 3 milliárd font (4,5 milliárd dollár) csaknem elfogyott, és a végső számla elérheti ennek a kétszeresét is, derült ki az egyik vezető londoni hadászati és politikai agytröszt kedden ismertetett új elemzéséből.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) tanulmánya szerint a folyamatos katonai jelenlét a háború vége óta is havonta 100 millió fontjába kerül a brit költségvetésnek. A közvetlen harci cselekmények költsége 1,6 milliárd font volt, a háború előtti felvonulás 700 millió fontba került, áll a The Independent liberális brit napilap megrendelésére elkészített összesítésben.
Gordon Brown pénzügyminiszter márciusban, nem sokkal a háború előtt jelentette be, hogy a kormány 3 milliárd fontot tett félre egy külön alapba a fegyveres beavatkozás költségeire. A kormány azóta nem tett közzé hivatalos adatokat arról, hogy ebből ténylegesen mennyit költöttek, de pénzügyminisztériumi források szerint Brown novemberben, az új költségvetés előzetes vázlatának ismertetésével egy időben részleteket közöl a háborús költségekről.
Az IISS tanulmánya szerint a márciusban létesített háborús alap a költségvetési tervezet novemberi ismertetéséig éppen ki is fog fogyni, sőt lehet, hogy már ki is ürült, mert egy közelebbről nem részletezett hányadot a brit kormány humanitárius segélyekre szánt.
Tony Blair miniszterelnök a kormányzó Munkáspárt e heti éves kongresszusa előtti nyilatkozataiban azt mondta, hogy a brit erők addig maradnak Irakban, amíg "a rájuk bízott feladatot teljesen el nem végzik". Kizárta azonban annak lehetőségét, hogy ez akár öt évig tartó brit katonai megszállást is jelenthet. Két évnél hosszabb brit katonai jelenlét azonban - amely kormányforrások szerint sem zárható ki - az IISS becslése szerint 6 milliárd fontba is belekerülhet. A háború előtt, illetve annak korai szakaszában nyilvánosságra került független londoni szakértői elemzések szerint nehezen elképzelhető, hogy a sikeres békefenntartást meg lehet oldani öt évnél rövidebb katonai megszállással, de ez könnyen eltarthat húsz évig is.
A londoni Euromoney gazdaságpolitikai magazin által annak idején összeállított elemzői vélemények szerint az iraki háború közvetlen és közvetett költségei az időtartamtól és az utána következő fejleményektől függően 99 milliárd és 1924 milliárd dollár között lehetnek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Újra szigorít Horvátország

Újra szigorít Horvátország