Tetszett a cikk?

Vladan Rovcsanin, a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) tagja géppisztolyával berontott a szakszolgálat nisi hivatalába, lelőtte négy kollégáját, s hármat megsebesített. A belgrádi tömegtájékoztatás szerint a támadó lelőtte főnökét, annak titkárnőjét és két kollégáját, hármat pedig megsebesített.

A korábbi sajtóhírekkel ellentétben az áldozatok nem rendőrök voltak, mindannyian a BIA alkalmazásában álltak, ahol koszovói ügyekkel foglalkoztak - tájékoztatott a szerb belügyminisztérium hivatalos közleményben a délelőtt történt esetről. Az iroda székhelye korábban Pristinában volt, de a koszovói válság után átkerült Nisbe, s a helyi bábszínház épületének egyik szárnyában kapott otthont.
A támadó megkísérelt megszökni a tett színhelyéről, de rendőrök elfogták. A hivatalos bejelentésből nem derül fény sem a tett indítékára, sem pedig más részletekre. A belgrádi médiák szemtanúkra hivatkozó jelentéseiből azt lehet leszűrni, hogy Rovcsanin feldúlt volt, amikor behatolt a BIA-irodába, s lövöldözni kezdett géppisztolyával. Az egyik titkosrendőr, menekülve a biztos halál elől, kiugrott az ablakon, de a támadó kilépett az irodából, s az utcán végzett vele. Rovcsanint állítólag nagyon felbőszítette, hogy leépítés várható a nisi szakszolgálatnál, s őt is meneszteni akarják. Nem kizárt, hogy a kétgyermekes családapa elkeseredése agresszivitást váltott ki belőle, s ez vezetett a tragédiához.
Dusan Mihajlovics belügyminiszter szerint a nyomozás hamarosan fényt derít a tragédia okaira. Mihajlovics már több ízben figyelmeztetett arra, hogy az ország előbb-utóbb szembesül az úgynevezett "vietnami szindrómával", s előjönnek azoknak a traumáknak a következményei, amelyeken a múltban, különösen a koszovói válság idején estek át a rendőrök és a titkosszolgálat tisztjei. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely lovagkeresztet adott a Békemenetet szervező CÖF alapítójának

Gulyás Gergely lovagkeresztet adott a Békemenetet szervező CÖF alapítójának

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök