Tetszett a cikk?

Frédéric Chaussoy, a beteget három éve ápoló berk-sur-meri kórház intenzív osztályának főorvosa bejelentette: az orvosteam közös és egyhangú döntése alapján maga kapcsolta le a lélegeztető készülékről azt a 22 éves öntudatlan beteget, aki pénteken halt meg, miután anyja a kérésére nagy mennyiségű nyugtatót adott be neki. A fiú haláláért mindeddig az anyát tették felelőssé.

Az eutanázia tiltott, de létező gyakorlatát övező orvosi titoktartás csöndjét megszegve a francia orvos hazájában első ízben vállalta a nyilvánosság előtt, hogy maga küldte a halálba menthetetlen betegét. A 22 éves béna, néma és félig vak Vincent Humbert múlt pénteken hunyt el, két nappal azután, hogy anyja nagymennyiségű nyugtatót adott be a három évvel ezelőtti súlyos autóbaleset óta mesterségesen életben tartott fiúnak. Vincent az anya kétségbeesett cselekedete nyomán mély kómába zuhant. A tragikus eset napján jelent meg A meghalás jogát kérem öntől címmel Vincent Humbert könyve, amelyben a fiú Jacques Chirac elnöktől kért felhatalmazást és bántatlanságot anyjának, hogy a halálba segíthesse őt.
"Ha azt kérdezik, ki ölte meg Vincent-t, kijelentem, én voltam, nem Humbert asszony" - közölte Chaussoy doktor kollégái jelenlétében a kórházba összehívott sajtóértekezleten.Az orvos hangoztatta, békében van lelkiismeretével. Ő és munkatársai szabad akaratukból hozták meg a nehéz kollektív döntést arról, hogy három éve gondozott ápoltjukat nem hozzák vissza abba az állapotba, amelyben eddig szenvedett. "Hivatkozhattunk volna komplikációkra, arra, hogy Vincent szíve felmondta a szolgálatot. Tudunk hazudni, van benne gyakorlatunk, folytathattuk volna a képmutatás hagyományát, de máshogy határoztunk. Vállaljuk az igazságot és annak felelősségét is" - mondta Chaussoy doktor.
Az orvos nyilvános vallomása felmenti az anyát a tett elkövetésének jogi következményei alól, s egyúttal megkerülhetetlenné teszi a kegyes halál kérdésének napirendre tűzését - írták szerdai jelentéseikben a francia lapok. Igazságszolgáltatási körökben egyelőre óvatosan nyilatkoznak a kérdésről. Egy jogi illetékes jelezte: nyilvánvaló, hogy az aktív és passzív eutanáziát egyaránt bűncselekménynek minősítő törvénnyel összhangban kötelező vizsgálatot indítani, de a jogszolgáltatás elegendő időt akar hagyni a maga számára, hogy minden szempontból mérlegelhesse az összetett, kényes problémát.
A jobbközép UMP kormánypárt nemzetgyűlési frakciója a tragikus eset kapcsán indítványozta, állítsanak fel parlamenti bizottságot a kegyes halál témakörével összefüggő kérdések megvitatására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál