Tetszett a cikk?

Nyolcezer elhasznált nukleáris fűtőelemet tett alkalmassá Észak-Korea arra, hogy atomfegyver alapanyagául szolgáljanak - jelentette be csütörtökön Cso Szu Hon észak-koreai külügyminiszter-helyettes az ENSZ székhelyén, New Yorkban.

Észak-Korea első ízben jelentette be elhasznált nukleáris fűtőelemek újrafeldolgozását, amellyel atomfegyver készítéséhez használható plutónium nyerhető.
A phenjani külügyminisztérium szóvivője a hivatalos KCNA hírügynökség által idézett nyilatkozata szerint az Egyesült Államok "ellenséges politikája" kényszerítette kormányát erre az irányváltásra. Hozzátette, hogy további elhasznált fűtőelemeket is feldolgoznak, ha szükségesnek ítélik.
Mindamellett azt is leszögezte, hogy Phenjannak nem áll szándékában továbbadni más államoknak nukleáris elrettentő erejének eszközeit. Az Egyesült Államok több ízben hangot adott annak az aggodalmának, hogy Észak-Korea atomtechnológiát exportálhat.
A két állam heves vitában áll az észak-koreai atomprogram ügyében. A vita tavaly októberben mérgesedett el, miután Phenjan - amerikai állítás szerint - elismerte, hogy egy 1994-es amerikai-észak-koreai megállapodással ellentétesen atomfegyver kifejlesztésén dolgozik.
Azóta Észak-Korea kiutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit, és bejelentette kivonulását az atomsorompó-szerződésből. Atomprogramja leállításának előfeltételéül szabja, hogy Washington kössön vele megnemtámadási szerződést. Ezt a washingtoni kormány elutasítja.
A Reuters hírügynökség dél-koreai megfigyelőket idézve azt írta, hogy az elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozásáról tett észak-koreai bejelentés a diplomáciai játszma része. E feltevés szerint a távol-keleti kommunista állam engedményeket akar kicsikarni ezzel a bejelentéssel az Egyesült Államoktól a válság megoldásának módozatait illetően. A két állam hetek óta azon huzakodik, hol, mikor és milyen feltételek között rendezzék meg a válság megoldását célzó tárgyalások következő fordulóját. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha átlagsebesség-mérés lenne, nem csak a traffipaxnál lassítanának az autósok

Ha átlagsebesség-mérés lenne, nem csak a traffipaxnál lassítanának az autósok

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája