Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön zárt ajtók mögött megvitatja az Egyesült Államok határozattervezetét, amely előirányozza az ENSZ iraki szerepének kiterjesztését, és hangsúlyozza a hatalom fokozatos átadását az iraki intézményeknek.

A terv nem határoz meg menetrendet, és nem juttatja a világszervezetet központi szerephez az átmenet felügyeletében. Az ülés közép-európai idő szerint délután négykor kezdődik John Negroponte amerikai ENSZ-képviselő elnöklete alatt. Az Egyesült Államok ugyanis szerdán átvette a BT havonta változó, soros elnökségét.
Az új tervezet, a régebbi változatokhoz hasonlóan ENSZ-felhatalmazással rendelkező, amerikai parancsnokság alatti nemzetközi erővé változtatná át az Irakban lévő amerikai katonaságot. Ezzel az USA nagyobb hozzájárulást akar szerezni olyan országoktól, amelyek húzódóznak egy megszálló erőben való részvételtől.
Colin Powell amerikai külügyminiszter telefonon tárgyalt a szövegről brit, spanyol, illetve német kollégájával, Jack Straw-val, Ana Palacióval, illetve Joschka Fischerrel. Az előbbi kettő Washington szoros szövetségese, az utóbbi viszont egyik bírálója a BT-tagok között.
Az USA által kinevezett, 25 tagú iraki kormányzótanács készítene ütemtervet és programot az új alkotmány kidolgozásához és a választások megtartásához, a megszálló hatóságokkal és az ENSZ-szel együttműködve. A szöveg szerint az ENSZ - ha az iraki vezetők erre kérnék - segítene megszervezni a választási folyamatot és a képviseleti kormányzást szolgáló, különböző szintű intézményeket.
Az Egyesült Államok más BT-tagokkal együtt szeretné még az október 23-24-én Madridban esedékes iraki donorkonferencia előtt elfogadtatni a határozatot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Fülke az amerikai elnökválasztásról: ebből politikai purparlé lesz

Fülke az amerikai elnökválasztásról: ebből politikai purparlé lesz

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég