Tetszett a cikk?

Az orosz vezető elit csak a megfelelő alkalomra vár, hogy elvághassa az amerikai imperializmus torkát, véli Garri Kaszparov sakkguru.

"Ma, Oroszországban, veszélyes vonalhoz közeledünk, s csodálkozom azon, hogy tanult, a történelmet jól ismerő emberek, illetve a döntéshozók teljesen elfelejtik a '20-as és a '30-as évek leckéjét" – panaszkodott a minap Garri Kaszparov világranglista-éllovas sakkozó a Moszkovszkije Novosztyi orosz hetilap hasábjain. A 40 éves sakkzseni kirohanása nem váratlan: Kaszparov a konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadásában (WSJE) – a lap rendszeres szemleírójaként – szeptemberben már egyszer élesen bírálta a Kremlt.
A WSJE-ben és a Moszkovszkije Novosztyiban közölt írásában Kaszparov kifejtette, hogy a Kreml büntetlenül eltiporja potenciális ellenzékét, a nagyvállalatok urait önkényes letartóztatásokkal félemlíti meg, az újságírókat pedig perekkel és bebörtönzéssel "fegyelmezi". A sakkozó kertelés nélkül írt arról, hogy Csecsenföldön népirtás folyik, s a 2003 márciusában az észak-kaukázusi ország új alkotmányáról döntő népszavazáson résztvevő százezer orosz katona döntötte el a végeredményt. Szerinte a parlament a Kreml törvényjavaslatait jóváhagyó "gumibélyegző" szerepébe süllyedt, a kommunista párt választási listáján pedig előkelő helyen állnak olyan emberek, akik idegengyűlölő, fasiszta nézeteket hirdetnek.
A 22 évesen sakkvilágbajnokká, s ezáltal gazdaggá és világhírűvé vált, önmagát liberálisnak valló Kaszparov nem először foglal állást politikai kérdésékben. A szovjet kommunista rendszert bíráló nyilatkozatainak köszönhetően a néhai szovjet vezetés – legjelentősebb ellenfelével, Karpovval éveken át vívott párviadalain – rendre Karpov mellé állt. A történelem és a filozófia iránt különösen érdeklődő Kaszparov – politikai témákban tett állásfoglalásai ellenére – ugyanakkor sosem vállalt politikai szerepet, noha, mint mondta, többször ajánlották neki, hogy szenátorként vagy képviselőként csillogtassa politikai képességeit.
Bár írásában Kaszparov a moszkvai politikát támadta, egyúttal Washingtonnak is üzent. Szerinte a Fehér Ház alábecsüli az orosz belpolitikára gyakorolható befolyását: azzal, hogy a Bush-kormányzat vakon követi Putyint, akaratlanul is az orosz demokrácia szétzúzásához asszisztál. Sőt Kaszparov továbbmegy, s azt állítja, hogy Moszkva egyben fenyegetést is jelent az Egyesült Államoknak. "Az új orosz vezetői elitet nagyrészt Putyin egykori KGB-s munkatársai alkotják, akik csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy elvághassák a torkát az amerikai imperializmusnak." A sakkguru szerint a KGB utódszervezetének növekvő hatalma árnyékában az állami médiát elárasztja az Amerika-ellenes hisztéria. A sakkozó ezért úgy ítéli meg, hogy a Bush-kormány külpolitikai vezérelve - miszerint "büntessük meg Franciaországot, fütyüljünk Németországra és bocsássunk meg Oroszországnak" - az utóbbi évek legnagyobb baklövése. Ön mit gondol erről?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Nagy Feró is elkapta a koronavírust

Nagy Feró is elkapta a koronavírust