Tetszett a cikk?

A kaliforniai választók 55 százaléka foglalt állást Gray Davis kormányzó visszahívása mellett a szavazókörzetek 97 százalékának összesítése alapján. Arnold Schwarzenegger több mint 3 és fél millió, Cruz Bustamante helyettes kormányzó közel 2,4 millió szavazatot kapott.

Schwarzenegger győzelmi beszédében összefogásra buzdította a republikánus és a demokrata párti politikusokat, és azt ígérte, hogy ajtaja minden politikai erő előtt mindig nyitva áll majd. A győzelmi gyűlésen Schwarzenegger köszönetet mondott feleségének támogatásáért. Maria Schriver, az 1963-ban meggyilkolt John Kennedy elnök unokahúga végig kiállt férje mellett és védte őt a rázúduló vádaktól, amelyek szerint az elmúlt 30 évben a színész nőket molesztált. A színész anyósa, a híres demokrata párti család tagja is tömeggel ünnepelte republikánus veje győzelmét.
A továbbra is hivatalban maradó Cruz Bustamante helyettes kormányzó kijelentette, hogy pártharcosként küzdöttek, de kaliforniaiként fognak kormányozni. Gray Davis, a leváltott kormányzó felszólított mindenkit, hogy lépjen a túl a zűrzavaron és a megosztottságon.
A jelöltek népes mezőnyében Tom McClintock konzervatív republikánus politikus 980 ezer voksot gyűjtött össze, a szavazatok 13 százalékát. Ha visszalépett volna, Schwarzenegger győzelme még nagyobb arányú lett volna.
George Bush amerikai elnök örömmel várja, hogy együttműködjön Kalifornia állam új kormányzójával - közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő. Bush a jövő héten Kaliforniába látogat, de a szóvivő kitért a kérdés elől, hogy találkoznak-e és megjelennek-e együtt a nyilvánosság előtt. McClellan nem válaszolt azokra a kérdésekre sem, amelyek az elnök és a színész közötti felfogásbeli különbségeket firtatták. Schwarzenegger – az elnökkel ellentétben - egyebek között támogatja az abortuszt.
Ha a választások eredményét nem támadják meg jogi úton, a Schwarzenegger legkésőbb november 16-án leteszi a hivatali esküt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634