Tetszett a cikk?

Az Irakban állomásozó török katonaságot nem fogják bevetni a megszállt ország északi részében, mivel az Egyesült Államok által beiktatott ideiglenes kormányzótanács iraki kurd tagjai ellenzik az akciót – jelentette be szerdán Washingtonban Peter Rodmann, az amerikai védelmi minisztérium nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője.

- Az iraki kurdok barátaink, évek óta együttműködünk velük. Másfelől a törökök az amerikaiak szoros szövetségesei, és a washingtoni kormány megérti, ha igyekeznek megelőzni esetleges feszültségeket törökök és kurdok között - mondta Rodmann a dpa német hírügynökség jelentése szerint. Az Egyesült Államok igyekszik meggyőzni az iraki kormányzótanácsot afelől, hogy milyen előnyökkel jár, ha török katonai alakulatok állomásoznak Irakban - jelentette ki Richard Boucher, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán. Ez azonban elsősorban az iraki kurdok körében ellenállásba ütközik.
A török parlament kedden hagyta jóvá a tízezer török katona Irakba küldésére vonatkozó előterjesztést. A katonák bevetési körzetéről és pontos számáról a török kormány még ezen a héten egyeztetni óhajt Washingtonnal. Ankara szeretné, ha a török katonák nem maradnának Irakban egy évnél tovább, és saját parancsnokság alatt, saját övezetet ellenőriznének. Abdullah Gül török külügyminiszter kedden kijelentette, hogy a Moszul, Dohúk és Tikrít észak-iraki városok által alkotott háromszöget tartaná legalkalmasabbnak a török katonaság állomásoztatására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Árvíz és földcsuszamlás sújtja Vietnámot

Árvíz és földcsuszamlás sújtja Vietnámot

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók

BMW, Hyundai-KIA, Ford – sorra hívják vissza veszélyesnek ítélt akkumulátoros autóikat a gyártók