Tetszett a cikk?

Több mint kétszáz tagjának letartóztatása ellenére továbbra is akcióképes a délkelet-ázsiai Dzsemaja Iszlamija (Iszlám Közösség) terrorhálózat - figyelmeztetett Robert Hill ausztrál védelmi miniszter csütörtökön. A szervezet fő célpontja Hill szerint most a Fülöp-szigetek lehet.

A 202 ember halálát okozó tavaly októberi bali merényletek évfordulója előtt néhány nappal nyilatkozó ausztrál politikus szerint leginkább a Fülöp-szigeteknek és fővárosának, Manilának kell azzal számolnia, hogy újabb merényletek célpontjává válik. A Fülöp-szigeteki hadsereg közölte, hogy osztja Canberra aggodalmát, feltérképezte a lehetséges célpontokat és megerősítette biztonsági intézkedéseit George Bush amerikai elnök október 18-ára tervezett manilai villámlátogatására készülve.
"A Dzsemaja Iszlamija az elmúlt időszakban megőrizte képességét arra, hogy terrortámadásokat tervezzen és hajtson végre, annak ellenére hogy több mint kétszáz tagját tartóztatták le, köztük számos magas rangú vezetőjét" - mondta Canberrában az ausztrál védelmi miniszter, anélkül hogy megnevezte volna információi forrását. Bár Ausztrália és Délkelet-Ázsia egésze szerepel a terrorszervezet célpontjai között, az al-Kaida terrorhálózatával együttműködő csoport a jövőben valószínűleg Indonéziára, a Fülöp-szigetekre és Thaiföldre összpontosítja akcióit, arra a három országra, ahol a legerősebb a hálózata. A Dzsemaja Iszlamija számára ezen belül is "valószínűleg Manila a célpontokban leggazdagabb környezet Délkelet-Ázsián belül, mivel itt van a legtöbb nyugati stílusú klub, mulatóhely, szálloda, és a legtöbb a nyugati kultúrát jelképező nemzetközi cégekből és gyorséttermekből" - idézte az ausztrál védelmi miniszter nyilatkozatát a Reuters brit hírügynökség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Krumplival tömítették el a kipufogókat rosszcsont gyerekek Olaszországban

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Orbán kijelentése miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet

Orbán kijelentése miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet