Tetszett a cikk?

Évente több mint félmillió ember hal meg világszerte a nemzetközi kereskedelemben forgalmazott hagyományos fegyverektől - áll abban a jelentésben, amelyet több más társszervezettel együtt az Amnesty International (AI) adott ki csütörtökön Londonban.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely a jelentés közzétételével egy időben világméretű kampányt indított a nemzetközi fegyverkereskedelem visszaszorítására, megállapította: a polgári lakosságot leginkább veszélyeztető hagyományos kézi fegyverzet forgalmának éves értéke - 21 milliárd dollár - több mint kétszeresen haladja meg azt az összeget, amennyiből megoldható lenne a legszegényebb fejlődő térségben a teljes körű iskoláztatás.
A jelentésben szereplő pontos kimutatás szerint 639 millió kézifegyver van használatban világszerte; számuk évente 8 millióval nő. A fegyverekhez minden évben 16 milliárd lövedéket gyártanak.
Az AI szerint évente több mint 500 ezren halnak meg szabadon forgalmazott hagyományos fegyverektől, vagyis csaknem minden percben megölnek valakit lőfegyverrel. Az egész világon 300 ezerre tehető a felfegyverzett gyerekek száma, sokan - főleg Afrikában - hivatalos kormányhadseregekben szolgálnak. A Londonban kiadott jelentés szerint a világban jelenleg használt kézifegyverek csaknem 60 százaléka - 378 millió lőfegyver - magánkézben van, és az illegális kereskedelemben feltűnő ilyen fegyverek 80-90 százaléka államilag engedélyezett forgalomban kezdte útját. A legelterjedtebb kézifegyver az orosz AK-47 géppisztoly, amelyből 70-100 millió van forgalomban - áll a jelentésben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszavazták: a legsúlyosabb bűncselekményeknél nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani az elítélteket

Megszavazták: a legsúlyosabb bűncselekményeknél nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani az elítélteket

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség

Radar360: Történelmi NASA-siker, méltóságteljes Fradi-vereség