Tetszett a cikk?

Aggodalommal fogadták Mexikóban Arnold Schwarzenegger győzelmét a kaliforniai kormányzóválasztáson, az osztrák származású filmszínész ugyanis korábban támogatott több, a bevándorlók helyzetét nehezítő intézkedést.

Schwarzenegger több alkalommal hátrányosan megkülönböztető megjegyzésekkel illette a mexikói bevándorlókat, vélekedett a mexikói törvényhozás alsóháza külügyi bizottságának a vezetője. Carlos Jimenez szerint az ilyen tartalmú üzenetek nem éppen biztatóak a mexikóiakra nézve.
Schwarzenegger, aki 1968-ban vándorolt be Ausztriából az Egyesült Államokba, támogatta azt az 1994-es kezdeményezést, amely eltörölte volna az illegális bevándorlóknak járó ellátásokat, egy szövetségi bíró azonban utóbb félretette a jogszabályt. Az újdonsült kaliforniai kormányzó ellenezte továbbá azt a nagy vitákat kiváltó törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna az illegálisan Kaliforniában tartózkodók számára jogosítvány megszerzését.
A mexikói Intézményes Forradalmi Párt tervezi, hogy képviselőkből álló delegációt meneszt Kaliforniába azt követően, hogy Schwarzenegger november közepén leteszi a hivatali esküt. A delegáció tagjai a mexikóiakban megfogalmazódott aggodalmakról számolnának be.
Kaliforniában a spanyol ajkúak aránya az összlakosságon belül eléri a 32 százalékot. Az állam mexikói származású lakosainak a száma nyolcmillióra tehető, többségük híján van a legális ott-tartózkodáshoz szükséges papíroknak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,4 milliárdot költ a kormány Beregszász vízügyi támogatására

1,4 milliárdot költ a kormány Beregszász vízügyi támogatására

"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett