Tetszett a cikk?

Az orosz főügyészség - fegyveres biztosítás mellett - újabb rajtaütésszerű vizsgálatot hajtott végre a vezető olajcég, a Jukosz irodái ellen. A főügyészség azokat a számlaszámokat kereste, amelyekre a cég vezetői szerintük az adózás elől eltitkolt jövedelmet utalták át. A cég ügyvédje szerint az akció törvénysértő volt.

Orosz televíziós beszámolók szerint a hatósági nyomozók előzetes értesítés nélkül, fegyveres biztosítás mellett hatoltak be a napokban a Moszkva megyében, Zsukovka településen levő irodákba. A főügyészség a Menatep pénzügyi csoport őrizetben levő elnöke, Platon Lebegyev ügyvédjének irodáit kutatta át. Lebegyevet egy tíz évvel ezelőtti, más céget érintő privatizációs szabálytalansággal és sikkasztással vádolják, a Jukosz 61 százalékos tulajdonában álló Menatepet pedig egyebek között nagy összegű adócsalás vádjával vizsgálják.
Az ügyvéd, Anton Drel - aki Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök védelmét is ellátja - szerint a nyomozók eltüntették a számítógépét, és többszáz iratot vittek el tőle, egyebek között bizalmas, a Lebegyev-ügyhöz kapcsolódó okmányokat és az ő adóbevallását is. Drel szerint a hatóság mindezt törvényellenesen tette.
A főügyészség képviselője az NTV híradása szerint azt mondta, hogy a kutatások megalapozottak voltak; a Jukosz nemzetközi pénzügyi műveleteit akarták felderíteni, és olyan számlaszámokat találtak, ahová a feltételezések szerint az adózás elől eltitkolt jövedelmeket átutalták. A főügyészség úgy véli, Drel nem egyszerű ügyvéd, hanem Lebegyev tanácsadójaként is működött az offshore cégekkel kapcsolatos Jukosz-tranzakciókban.
A főügyészség július elején kezdett átfogó vizsgálatsorozatot a Jukosz ellen; elemzők szerint Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyásával. Maga Hodorkovszkij nem egyszer kijelentette, úgy véli, hogy a támadások mögött azok a volt KGB-s tisztek állnak, akik Putyin hatalomra jutásával kerültek a Kremlbe, és akik a tulajdon- és hatalmi viszonyok erőszakos újrarajzolására törekszenek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: három halott, 35 új fertőzött

Koronavírus: három halott, 35 új fertőzött

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon