Tetszett a cikk?

Korrupciós vádak ellen kell védekeznie a brit konzervatív ellenzék egyébként is párton belüli lázadás veszélyétől fenyegetett vezérének, aki a parlamentnek hétfőn benyújtott vizsgálati dosszié szerint több mint egy évig saját feleségét alkalmazta államilag fizetett tanácsadói állásban.

Iain Duncan Smith, aki két éve áll a konzervatív párt élén, és e minőségében ő a tory árnyékkormány miniszterelnök-jelöltje, az általa sem tagadott adatok szerint pártvezérségnek első évében alkalmazta nejét parlamenti irodájában. Betsy Duncan Smith abból az évi 72 ezer fontos állami apanázsból kapta fizetését, amely férjének jár irodája személyzeti költségeinek fedezésére.
A dossziét egy szabadúszó, de a BBC-nek dolgozó külsős oknyomozó újságíró állította össze öt havi munkával és nyújtotta be hétfőn az alsóház etikai bizottságához. Michael Crick azt mondta: a BBC tévé Newsnight című hírmagazinjában magas rangú tory pártilletékesek fogalmaztak meg az utóbbi hónapokban "súlyos vádakat" azzal a móddal kapcsolatban, ahogy Duncan Smith saját feleségének juttatott az iroda fenntartására szolgáló költségvetési pénzből. Crick szerint a műsorokban elhangzottak, valamint "az általunk összegyűjtött egyéb bizonyítékok" alapján az látszik helyesnek, hogy a parlament etikai bizottsága foglakozzon az üggyel. Iain Duncan Smith hétfőn közölte, hogy maga is a bizottsághoz fordul, kérve az ügy tisztázását. A konzervatív vezér cáfolta, hogy bármi szabályelleneset tett volna, és közölte: utasította ügyvédeit, hogy tanulmányozzák jogi eljárás indításának lehetőségét azon sajtótermékek ellen, amelyek ennek ellenkezőjét állítják.
Duncan Smith-t a konzervatív sajtó sem kíméli ez ügyben: a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit jobboldali napilap vezető tisztviselőket idézett, akik szerint Betsy Duncan Smith - jóllehet több ezer font fizetést vett fel a férje irodájában tanácsadói állásban eltöltött 15 hónap alatt - gyakorlatilag nem végzett tényleges munkát. Iain Duncan Smith az ellene felhozott vádak nélkül is erőteljes nyomás alatt áll, politikai hátországán belül jelentős erők próbálnak ugyanis megszabadulni tőle, lehetőleg még jóval a következő parlamenti választások előtt. A tory vezér ellen az a legfőbb kifogás, hogy szinte észrevehetetlen politikai stílusával gyakorlatilag esélytelen a választások megnyerésére.
Duncan Smith a konzervatívok múlt héten lezajlott éves kongresszusán erőteljes beszédben igyekezett megváltoztatni a róla alkotott képet, de még a konzervatív sajtó is kétségbe vonta, hogy ennyi elég lesz-e az ellene irányuló pártszervezkedés leszereléséhez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cicaharcnak tartja Fekete-Győr és Gyurcsány üzengetését Jakab Péter

Cicaharcnak tartja Fekete-Győr és Gyurcsány üzengetését Jakab Péter

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője