Tetszett a cikk?

Ismeretlen támadók megölték a Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök által vezetett Baasz Párt egyik volt tisztségviselőjét Nedzsef városában. Vasárnap este merényletet kíséreltek meg az iraki ideiglenes kormányzótanács elnökhelyettese és az ország olajminisztere ellen is.

Egy iraki tévébemondó az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a Baasz Párt Abu Zainab néven azonosított volt tisztségviselőt a Bagdadtól 160 kilométerre délre fekvő Nedzsef központjában Kalasnyikov gépkarabéllyal lőtte le két ismeretlen. A támadók ezt követően elmenekültek a helyszínről. A szemtanú megjegyezte azt is, hogy Szaddám Huszein kormányzása idején Zainab "magas tisztséget töltött be" a Baasz Pártban. Egy másik szemtanú azt mondta a hírügynökségnek, hogy a volt tisztségviselőt a városközpontban található piacon lőtték le, amikor éppen kiszállt gépkocsijából. A szemtanú megjegyezte azt is, hogy Zainab pártfeladatai mellett a városi rendőrségen is betöltött - közelebbről nem megjelölt - tisztséget. Nedzsefben, az iraki síiták szent városában rendőrök szeptember elején lelőttek két személyt, miután azok megpróbálták megostromolni a Baasz Párt egy volt helyi tisztségviselőjének házát.
Nem sokkal korábban életét vesztette egy amerikai katona Tikrit közelében, miután iraki ellenállók gránátvetőből tüzet nyitottak egy amerikai gépjárműoszlopra. Az incidensről beszámoló amerikai katonai szóvivő szerint két másik amerikai katona is megsebesült. Az amerikai katonák Bradley típusú harci gépjárműveiken éppen járőröztek Tikrítben - a hatalmától megfoszott Szaddám Huszein iraki elnök szülővárosában - amikor a támadók RPG gránátvetővel tüzet nyitottak rájuk. Az újabb halottal összesen 96-ra emelkedett azoknak az amerikai katonák száma, akik harci cselekményben életüket vesztették az arab országban május elseje óta, amikor George Bush amerikai elnök lezártnak nyilvánította a jelentősebb iraki hadműveleteket.
Vasárnap este ugyancsak ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet Bagdadban egy járműre, amelyben az iraki ideiglenes kormányzótanács elnökének helyettese és az ország olajügyi minisztere utazott. A tanács egyik tagja elmondta, hogy három fegyveres lőtt rá Ibrahim Bahr al-Ulum olajminiszternek és Nabíl Ahmed al-Muszavinak, az ideiglenes kormányzótanács elnökhelyettesének autójára az iraki főváros al-Manszúr negyedében. A politikusoknak nem esett bántódásuk. A kormánytagok járműkonvoját kísérő testőrök viszonozták a tüzet, a támadóknak azonban sikerült elmenekülniük. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét ember ellen emeltek vádat a lefejezett tanár ügyében

Hét ember ellen emeltek vádat a lefejezett tanár ügyében

Csütörtöktől két hétig teljes vonalon jár a 3-as metró

Csütörtöktől két hétig teljes vonalon jár a 3-as metró

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó