Tetszett a cikk?

Önként jelentkezett a hatóságoknál az a két volt magas rangú román rendőrtiszt, akit elsőként ítéltek el a Ceausescu-rezsim idején elkövetett kegyetlenkedésekért - közölte hétfőn a Rompres román hírügynökség.

Tudor Stanica rendőrtábornokot, aki a kommunista rendszer idején a büntetés-végrehajtási intézetek országos parancsnoka volt és Mihai Creanga rendőrezredest, a bukaresti rendőrségi fogda volt parancsnokát július közepe óta körözték, miután az illetékes bukaresti bíróság mindkettejüket 11 évi börtönbüntetésre ítélte Gheorghe Ursu ellenzéki író, mérnök 1985-ben történt meggyilkolásáért. A két volt rendőrtiszt vasárnap jelentkezett a bukaresti rendőr főkapitányságon, két nappal azután, hogy a román legfelsőbb bíróság helyt adott fellebbezési kérelmüknek, s az ellenük felhozott vádat gyilkosságról gyilkosságra történő felbujtásra változtatta.
Gheorghe Ursu írót 1985-ben tartóztatta le a rezsim hírhedt politikai rendőrsége, a Securitate azzal a váddal, hogy külföldi devizát tartott magánál, ami abban az időben szigorúan tiltott volt. Az ismert ellenzékit a bukaresti fogdában egyaránt verték az őrök és a rabok. Tudor Stanica és Mihai Creanga ellen a meggyilkolt ellenzéki személyiség családjának több évi, kitartó küzdelme után emeltek vádat. Végül azért ítélték el őket, mert bizonyítottnak találták, hogy Ursut egy cellába tették egy köztörvényes bűnözővel, aki a közelebbi szabadulásra tett ígéret fejében hajlandó volt agyonverni rabtársát.
A két volt rendőrtisztet eredetileg 22 évre ítélték, de az 1998-ban hozott amnesztiatörvény értelmében csak a büntetés felét kell letölteniük, mivel a bűncselekményt az amnesztia éve előtt követték el. Ursu tényleges gyilkosát, az annak idején lopásért elítélt Marian Clitát 1990-ben ítélték el 20 évre, de 1999-ben szabadult. A börtönbüntetésen felül a két rendőrtiszt köteles fejenként 30 ezer dollárnak megfelelő összeget fizetni Gheorghe Ursu családjának. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával