Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok helyi idő szerint hétfő este nyújtja be azt az ENSZ-határozattervezetet, amely - a Biztonsági Tanács (BT) más tagállamainak javaslatára - felhívja az iraki ideiglenes kormányzótanácsot, hogy december 15-ig dolgozza ki a hatalom átadásának menetrendjét.

A határozattervezet benyújtásának várható időpontját diplomáciai források szivárogtatták ki, amelyek szerint Jack Straw brit külügyminiszter is így tájékoztatta hétfőn Luxemburgban európai uniós kollegáit. Straw szerint a módosítás - Szíria kivételével - figyelembe veszi a BT tagjainak az elvárásait. A tervezetben, amelyet Nagy-Britannia és Spanyolország is támogat, egyes New York-i források szerint is figyelembe vették a BT-tagoknak a konzultációk során tett javaslatait. Más diplomaták név nélkül viszont úgy ítélték meg, hogy a módosítás alapvetően "kozmetikai" jellegű.
A tervezet korábbi változataiban nem szerepelt határidő vagy időrend az iraki önrendelkezés megvalósítására. Franciaország, Németország és Oroszország ugyanakkor azt szeretné, ha a határozat menetrendet is tartalmazna az iraki szuverenitás helyreállítására, s ezen kívül nagyobb szerepet szorgalmaz az ENSZ számára. A három országot csak megerősítette álláspontjában Kofi Annan ENSZ-főtitkár minap tett nyilatkozata arról, hogy nem fogad el alárendelt szerepet a világszervezet számára.
Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken jelezte, hogy a mostani lesz az utolsó kísérlet a britek és spanyolok által támogatott amerikai határozattervezet elfogadtatására, amihez kilenc szavazat szükséges a BT tizenöt tagú testületében. Kofi Annan figyelmeztetett, hogy a testület megosztottsága nem lenne jó üzenet az iraki nép és a világ számára. Oroszország, Kína és Franciaország várhatóan nem él ugyan vétójogával, de Washington állítólag visszavonja a tervezetet, ha nagyon szorosnak ígérkezik a voksolás, és például nem sikerülne elnyernie Peking támogatását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.