Tetszett a cikk?

Szaúd-Arábia történetében először fordul elő, hogy a kormány úgy döntött: helyi önkormányzati választásokat tart, így növelve az állampolgárok részvételét a napi politikai ügyekben.

A miniszterek tanácsa úgy határozott, hogy a helyi hatóságok tisztségviselőinek fele választás révén foglalja majd el tisztét. A többieket - bár erről a dokumentum nem szólt - várhatóan a jövőben is a kormány nevezi majd ki.
Az Egyesült Államok a New York és Washington elleni, 2001. szeptember 11-i terrorakciókat követően mind erőteljesebb nyomást gyakorolt Szaúd-Arábiára társadalmi és politikai reformok bevezetése érdekében. (A Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba és a Pentagon épületébe becsapódó repülőgépeket eltérítő 19 terrorista közül 15-en szaúdiak voltak, és onnan származott az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden is.) Amerikai érvelés szerint az ultrakonzervatív abszolút monarchia bizonyos mértékű liberalizálása csökkenthetné a szélsőségekbe torkolló társadalmi elégedetlenséget az iszlám szülőhelyén, a világ legnagyobb olajtermelő országában.
Reformokat ígért egy januári beszédében Abdallah bin Abdel-Aziz trónörökös és Fahd király is, s a szaúdi reformpárti elit azóta több petícióban kérte számon az átfogó társadalmi-politikai reformokra vonatkozó ígéreteket. Térségbeli elemzők az önkormányzati választások megtartására vonatkozó döntést e liberalizáció legelső lépésének tekintik.
Az al-Hajat című arab lap hétfőn közölte: négy feltételezett terroristát vettek őrizetbe Szaúd-Arábia és Irak határán. A lap szemtanúkra hivatkozó tudósításaszerint az arari határátkelőhelyen a négy férfi autójában a hatóságok fegyvereket, lőszert és kézigránátokat fedeztek fel. A szaúd-arábiai belügyminisztérium cáfolta az őrizetbe vételekről szóló hír, de egyszersmind hangsúlyozta, hogy változatlan erővel tovább folyik a nyomozás fegyveres muzulmán szélsőségesek után a főváros és Kászim város környékén. Néhány nappal ezelőtt három gyanúsítottnak sikerült a rendőrökkel folytatott tűzpárbaj után elmenekülnie. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország