Tetszett a cikk?

Háborús bűncselekménynek minősítette a palesztin területeken végrehajtott legutóbbi izraeli házrombolásokat az Amnesty International ember jogi szervezet hétfő este Londonban kiadott közleményében. Kedd hajnalban izraeli harci járművek és bulldózerek ismét behatoltak a Gázai övezet és Egyiptom határánál fekvő Rafah menekülttáborába.

Izrael a polgári javak lerombolásával súlyosan megsérti a nemzetközileg elismert emberi és emberiességi jogokat, áll a világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International (AI) hétfő este Londonban kiadott közleményében. Az AI éles hangú állásfoglalásában kifejti: amennyiben az izraeli hatóságok a fegyvercsempészésre használt újabb alagutak felfedezésével indokolták a gázai rombolást, nincs magyarázat arra, hogy az alagutak megsemmisítése mellett a lakóházakat miért rombolják le. Az AI a házrombolásokat a polgári lakosságot sújtó kollektív büntetésnek, törvénysértőnek és háborús bűncselekménynek minősítette, és felszólította az izraeli kormányt ennek a gyakorlatnak a haladéktalan beszüntetésére. Ugyancsak követelte a szervezet, hogy az izraeli hadsereg szüntesse be "az eltúlzott katonai erő felelőtlen alkalmazását" a sűrűn lakott palesztin területeken, ugyanakkor a közlemény emberiség elleni bűntettnek minősíti a izraeli polgári személyeket palesztin részről érő agressziót is és a szervezet ezen palesztin csoportokat is a merényletek azonnali befejezésére szólította fel.
Nem sokkal a nyilatkozat kiadását követően, kedd hajnalban tucatnyi izraeli harckocsi és földgyalu hatolt be a Gázai övezet és Egyiptom határánál fekvő Rafah menekülttáborába. Az izraeli hadsereg közölte: ez a pénteken kezdődött háromnapos művelet folytatása, amelynek célja a palesztinok által fegyvercsempészésre használt alagutak felderítése.
AZ AI szerint Izrael az utóbbi három évben mintegy négyezer házat rombolt le Ciszjordániában és a Gázai övezetben, emellett művelés alatt álló földeket, több száz üzemet és más kereskedelmi létesítményeket, utakat és középületeket semmisített meg. Az emberi jogi szervezet szerint az ilyen mértékű rombolást nem lehet katonai indokokkal alátámasztani.
Kedden az izraeli hadsereg elrendelte 15 letartóztatott palesztin kiutasítását Ciszjordániából a Gázai övezetbe. Az erről szóló rendeletet Móse Kaplinszki tábornok, a Ciszjordániát magában foglalóközponti katonai körzet parancsnoka írta alá.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak

Tállai: A magyar járványügyi intézkedések világraszólóak

8800 forintot kell fizetniük a Disney+ előfizetőinek, ha látni akarják az új Mulan-filmet

8800 forintot kell fizetniük a Disney+ előfizetőinek, ha látni akarják az új Mulan-filmet