Tetszett a cikk?

Oroszország kérni fogja Magyarországtól Avraham Traub izraeli gyémántkereskedő, az izraeli gyémánttőzsde elnökhelyettese kiadatását. Traubot az orosz főügyészség kérése alapján vették vasárnap őrizetbe Budapesten; az a vád ellene, hogy törvényellenesen szállított ki Oroszországból nyersgyémántokat.

Tyimur Lahonyin, az Interpol orosz nemzeti irodájának vezetője közölte, ragaszkodni fognak ahhoz, hogy Traubot átadják az orosz hatóságoknak, mivel Oroszország területén követett el bűncselekményeket. A gyémántkereskedő ellen büntetőeljárás indult; illegális drágakő-kereskedelemhez kapcsolódó csempészéssel és csalással vádolják - mondta.
Vlagyimir Putyin elnök tavaly decemberben rendeleti úton némileg liberalizálta az 1997-ben Borisz Jelcin által szigorított gyémántkiviteli szabályokat: az orosz gyémántcsiszoló vállalatok jogot nyertek arra, hogy a gyémánt 15 százalékát önállóan értékesíthessék.
Az Izvesztyija című orosz napilap szerint azonban az ügy hátterében akár az is állhat, hogy a rendkívül zárt izraeli gyémánttőzsde a korábban Ukrajnában élő, majd később izraeli gyémántfeldolgozó céget alapító, de a gyémántüzletben még csak első generációs Traubban vetélytársat lát, s így akar tőle megszabadulni. A Nyezaviszimaja Gazeta arra hívta fel a figyelmet, hogy az antwerpeni után a világ legnagyobb és legbefolyásosabb gyémánttőzsdéje, az izraeli - miután a világpiacon csökkent a legnagyobb kitermelő, a dél-afrikai De Beers konszern részesedése - új nyersanyagszállítókat keres. Az izraeli gyémántüzlet vezetői Kanada, Dél-Afrika és Dél-Amerika mellett Oroszországot is a potenciális partnerek közé sorolják. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rácz Zsófia jelezte, bármikor nagyon szívesen válaszol, majd elsétált, amikor az RTL kérdezte

Rácz Zsófia jelezte, bármikor nagyon szívesen válaszol, majd elsétált, amikor az RTL kérdezte

A bejrúti robbanás idején épp szült egy nő, az apa videóra vette az ijesztő jelenetet

A bejrúti robbanás idején épp szült egy nő, az apa videóra vette az ijesztő jelenetet

Az iskolaőrnek jelentkezők több mint kétharmada nem jutott túl az egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton

Az iskolaőrnek jelentkezők több mint kétharmada nem jutott túl az egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton