Tetszett a cikk?

A szerbiai politikai vezetés mégis részt vesz kedden Bécsben a belgrádi-pristinai párbeszédben, jelentette be hétfő éjszaka Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő. Marovic közölte, hogy a továbbiakban kész bármikor személyesen is hozzájárulni a párbeszéd sikeréhez. Azt is elismerte, hogy "egy pillanatig" valóban nyitott kérdés volt a szerbiai kormányküldöttség részvétele, mivel megváltozott a koszovói kormánydelegáció összetétele.

A kusza helyzet azért alakult ki, mert Bajram Rexhepi koszovói kormányfő parlamenti felhatalmazás híján lemondta a tárgyalásokon való részvételt. Ezután Harri Holkeri, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetője eltanácsolta a bécsi úttól a Rexhepi-kormány menekültügyi koordinátorát, Milorad Todorovicot, aki a szerb kisebbséget képviselte volna a bécsi tárgyalásokon. Nem utazhatott Bécsbe a koszovói török kisebbséget képviselő miniszter sem, mivel Holkeri szerint a koszovói kormányfő távolmaradása után nincs értelme annak, hogy kormányának tagjai jelen legyenek a tárgyaláson. Belgrád állítólag azért akarta lemondani a bécsi utat, mert a két miniszter távolmaradása miatt a pristinai delegáció nem tükrözi a tartomány soknemzetiségű összetételét. A belgrádi tömegtájékoztatás úgy tudja, az utolsó pillanatban Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vette rá a belgrádi vezetést a bécsi útra.
Marovic közölte: elegendőnek tartja, ha a tárgyalások kezdetén Rasim Ljajic emberi jogi és kisebbségügyi miniszter képviseli a délszláv államközösséget. Az államfő azt is tudatta, hogy a továbbiakban kész bármikor személyesen is hozzájárulni a párbeszéd sikeréhez. Marovic emellett örömét fejezte ki amiatt, hogy kedden Bécsben megkezdődik a dialógus a szerbiai és a koszovói politikai vezetés között. A belgrádi B92 rádió hétfő késő este beszámolt arról, hogy a szerb kormányt változatlanul Zoran Zivkovic miniszterelnök és egyik helyettese, Nebojsa Covic fogja képviselni.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Csaknem 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

Biztonsági céget alapított Mészáros Lőrinc

Biztonsági céget alapított Mészáros Lőrinc

Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak

Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak