Tetszett a cikk?

Az orosz ENSZ-nagykövet kérésére csütörtökre halasztotta a szerdára kitűzött szavazást az Irakról beterjesztett amerikai határozattervezetről, Az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A halasztás oka, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Jacques Chirac francia elnök, valamint Gerhard Schröder német kancellár tanácskozhasson a tervezetről.

Szergej Lavrov orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban helyi idő szerint szerda este a szavazás elhalasztását kérte addig, amíg a három államférfi telefonkonferencián konzultál, hogy közös álláspontot alakítson ki a tervezetről. Lavrov a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a három ország által közösen benyújtott módosító javaslatok közül nem mindegyiket vették figyelembe, ezért a vezetőknek meg kell vitatniuk a végleges szöveget a szavazás előtt.
Az Egyesült Államok kedden terjesztette be hivatalosan Nagy-Britannia, Spanyolország és Kamerun támogatásával a korábban háromszor is átdolgozott tervezetet, és elutasította az orosz-német-francia módosító javaslatoknak azt a kulcselemét, hogy rögzítsék az iraki szuverenitás helyreállításának a menetrendjét.
Az amerikai diplomácia ellenszavazatra egyedül Szíria esetében számít, amely szerdán számos módosító indítványt terjesztett be, egyebek között arról, hogy az ENSZ irányítsa az iraki átalakítást.
A határozattervezet diplomáciai források szerint megkapja az elfogadásához szükséges 9 szavazatot, sőt Pakisztán és esetleg Kína voksával 11 voksot is begyűjthet. Szerdán este már csak az volt kétséges, hogy Oroszország, Franciaország, Németország tartózkodik-e, vagy esetleg igennel szavaz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a digitális euró, és ami jó hír, hogy olcsóbban is lehet majd vele fizetni

Jön a digitális euró, és ami jó hír, hogy olcsóbban is lehet majd vele fizetni

Koronavírusos a polgármester, bezár a balassagyarmati városháza

Koronavírusos a polgármester, bezár a balassagyarmati városháza

Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák