Tetszett a cikk?

Csütörtök hajnalban ért földet Belső-Mongóliában az embert szállító első kínai űrhajó, a Szencsou-5, Jang Li-vej tajkonauta pedig épen és egészségesen szállt ki az űrkabinból. A tervek szerint Kína újabb embert küld az űrbe egy-két éven belül.

A Sencsou-5 tizennégyszer kerülte meg a Földet, mielőtt csütörtök hajnalban - közel 21 órás repülés után - földet ért Belső-Mongóliában, Pekingtől mintegy 350 kilométerre északnyugatra. Az embert szállító első kínai űrhajó repülése sikeres volt - közölték a pekingi földi irányítóközpont vezetői az Új Kína hírügynökség jelentése szerint. A Sencsou-5 űreszközt szerdán indították a Góbi-sivatagban található Csiucsüan űrrepülőtérről Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával. Az űrhajó mintegy 10 perccel a start után állt Föld körüli pályára.
A sikeres űrrepülés révén Kína a harmadik ország lett - a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után - amely önerőből, saját fejlesztésű hordozórakétával, saját területéről embert küldött a világűrbe. A visszatérés pillanatában Ven Csia-pao kormányfő a kommunista párt központi bizottsága, a kormány és a központi katonai bizottság nevében gratulált az űrhajósnak sikeres földet érése alkalmából. A kínai televízióban látható volt az űrhajós, amint segítség nélkül szállt ki az űrkabinból, s mongol nők a helyi hagyományoknak megfelelően fehér sállal övezték a nyakát. Jang Li-vejt ezután egy székre ültették kínai újságírók gyűrűjében, akiket rövid integetéssel üdvözölt. Hu Csin-tao államfő, aki maga is jelen volt az űrhajó szerdai indításánál, "a haza dicső pillanatának" nevezte az embert szállító első kínai űrhajó sikeres felbocsátását.
Egy-két éven belül Kína ismét embert szándékszik a világűrbe küldeni - jelentette ki csütörtökön egy pekingi sajtóértekezleten Hszie Ming-pao, a kínai űrprogramért felelős hivatal igazgatója. Csang Csing-vej, a program egy másik vezetője leszögezte, hogy a Sencsou-5 útja csak az első lépés volt. "Olyan technológiákat kell kidolgoznunk, amelyek lehetővé teszik, hogy egy űrhajó össze tudjon kapcsolódni egy orbitális pályán keringő egységgel" - mondta az illetékes. Csang még megjegyezte, hogy újabb hordozórakéta kifejlesztését is tervezik. Csi Fa-zsen, a Sencsou űrhajók egyik konstruktőre pedig űrállomás megépítéséről beszélt, sőt hozzáfűzte, hogy talán egy napon a kínai átlagemberek is honi gyártású űreszközökkel utazhatnak majd a kozmoszba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Tervekkel nagyon jól áll a klímasemlegességet megcélzó EU, pénzzel már kevésbé

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Meghosszabbították az őszi szünetet a Színművészetin

Meghosszabbították az őszi szünetet a Színművészetin