Tetszett a cikk?

Pápává választásának negyedszázados jubileumát ünnepli csütörtökön II. János Pál, aki délelőtt posztszinódusi pápai buzdítást írt alá a püspökök szerepéről, majd 18 órakor - csaknem órára pontosan negyedszázaddal ezelőtt történt megválasztásának évfordulóján - ünnepélyes hálaadó szentmisét mutat be a Szent Péter téren.

A jubileumi programok már szeptemberben megkezdődtek, s a pápa már a szerdai általános kihallgatásán is fogadta a köszöntéseket, a Rómába összesereglett bíborosok pedig konferenciára ültek össze. Az igazi vatikáni nagyhét csütörtökön veszi kezdetét és egészen 22-ig, a pápa hivatalba lépésének 25. évfordulójáig tart.
Az ünnepségsorozat első hivatalos eseményeként II. János Pál ünnepélyes keretek között, a bíborosok és a Római Kúria vezetőinek jelenlétében írta alá és hirdette ki a 2001-es szinódus nyomán a "Pastores gregis" (A nyáj pásztorai) apostoli buzdítást a püspökök szerepéről. Az egyházi dokumentum egy-egy másolatát jelképesen az öt kontinens hívőinek is átadta az egyházfő: II. János Pál személyesen nyújtotta át az apostoli buzdítást egy dán, egy uruguayi, egy pápua új-guineai, egy japán és egy tanzániai egyházi vezetőnek.
A megemlékezések és szentmisék programjából kiemelkedik kalkuttai Teréz anya, Nobel-békedíjas szerzetesnővér boldoggá avatása. Október 19-én, a Szent Péter téren ünnepélyes szentmise keretében II. János Pál pápa az oltár dicsőségére emeli Teréz anyát. A katolikus egyház történetében a hat éve, 87 évesen elhunyt, macedóniai albán származású Teréz anyát avatják boldoggá a legrövidebb idő alatt.
A pápai jubileumi nagyhét eseményeit az október 21-re összehívott konzisztórium zárja, amelynek keretében II. János Pál átadja a bíborosi hatalom jelképeit az erre a magas egyházi méltóságra emelt személyeknek, köztük a legfiatalabbként Erdő Péter prímásnak, esztergom-budapesti érseknek. A nyilvános konzisztóriumot - bíborosi testület ülését - délelőtt tartják a Szent Péter téren, délután pedig az új kardinálisok hozzátartozói, barátai és hívei tehetnek tisztelgő látogatást. II. János Pál hivatalba lépésének 25. évfordulóján, október 22-én a Szent Péter téren a pápa ünnepélyes szentmisét mutat be az új bíborosokkal. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

Közmunkásból is lehet boldogtalan irodalmár - Filmajánló

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne

4G-s internet lesz a Holdon, a Nokia segít benne