Tetszett a cikk?

Amerikai nyomásra a tervezettnél enyhébb határozat várható Irakról az Iszlám Konferencia Szervezetének a malajziai Putrajayában csütörtökön megnyílt csúcsértekezletén.

Mohammed Szamhan, az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi szervezetekkel foglalkozó külügyi illetékese az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy az Egyesült Államok által kinevezett iraki kormányzótanács, amelynek küldöttsége elfoglalta a szervezetben Szaddám Huszein rendszerének helyét, arra kérte a szervezetet, hogy enyhítsen az eredeti határozattervezeten, amely a megszálló egységek Irakból való távozását követelte volna. Az Egyesült Államok Szamhan szerint azért gyakorol nyomást az ideiglenes bagdadi vezetésen keresztül az Iszlám Konferencia Szervezetére, mert jelenleg még folyik az ENSZ Biztonsági Tanácsában a vita az amerikai határozattervezetről, és ennek elfogadása előtt Washington nem örülne a legnagyobb muzulmán szervezet kemény határozatának. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter azonban nem volt hajlandó kommentálni az értesülést.
A csütörtöki tanácskozáson szólalt fel Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki elutasította azokat a nézeteket, melyek szerint az iszlámban gyökerezik a nemzetközi terrorizmus. Ugyanakkor leszögezte, hogy a terrorizmus a legnagyobb veszély, amellyel a világnak szembe kell néznie. Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy a vallási nevelés sok évtizedes tilalma után ma Oroszországban több mint 100 iszlám iskola működik, és az elmúlt tíz évben 870-ről 7000-re nőtt a mecsetek száma. "A muzulmán hívők az orosz nemzet elválaszthatatlan részei. Hisszük, hogy ez a vallási harmónia hozzájárul Oroszország erejéhez, értékeihez és virágzásához" - jelentette ki Vlagyimir Putyin. Oroszországot, amelynek 20 millió muzulmán lakosa van, azután hívták meg első ízben a konferenciára megfigyelőként, hogy Putyin augusztusban felvetette ennek lehetőségét a vendéglátó ország kormányfőjének, Mahathir Mohamadnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt egy lengyel vasúti átjáró, ami sorra ejti csapdába az autósokat

Itt egy lengyel vasúti átjáró, ami sorra ejti csapdába az autósokat

Belefulladt egy magyar fiatal a tornai halastóba

Belefulladt egy magyar fiatal a tornai halastóba

Büntetés-végrehajtás: A Kínából érkezett maszkvarró mégse gyárt havi 2,8 millió arcmaszkot

Büntetés-végrehajtás: A Kínából érkezett maszkvarró mégse gyárt havi 2,8 millió arcmaszkot