Tetszett a cikk?

A szerb parlament őszi ülésszakának csütörtökön kezdődött első napján a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról és Natasa Micsics parlamenti elnök leváltásáról szavaznak a képviselők. Nem kizárt, hogy a napok óta tartó szerb parlamenti válság a kormány bukásához vezet.

A kormány ellen beterjesztett ellenzéki bizalmatlansági indítványról és Natasa Micsics parlamenti elnök leváltásáról szavaznak a szerb képviselők a kétnapos késéssel, csütörtökön kezdődött őszi parlamenti ülésszakának első napján.
A hatalmon lévő pártszövetség, a DOS elnökségének tagjai csütörtök hajnalig tartó ülésükön megállapodásban rögzítették, hogy leveszik a parlament napirendjéről a két fenti ellenzéki indítványt, a tíz képviselővel rendelkező Szociáldemokrata Párt (SDP) ellenkezése miatt azonban a parlament kénytelen vitát nyitni az ellenzéki indítványokról. A patthelyzet láttán Natasa Micsics önmaga ellen kért bizalmi szavazást, s a DOS is visszavonta indítványát a napirend módosításáról, így még a nap folyamán, csütörtök délután sor kerül a két bizalmi szavazásra.
Valószínű, hogy a kormány és Micsics asszony sorsa két-három parlamenti képviselőn áll vagy bukik, akik az elmúlt időszakban kiléptek a DOS-ból és átültek a függetlenek padsorába. A belgrádi tömegtájékoztatás arra tippel, hogy a képviselők bizalmat szavaznak ugyan a kormánynak, viszont leváltják a parlamenti elnököt, aki egyben a köztársasági elnöki teendőket is ellátja, ez pedig ugyanúgy a kormány bukásához vezethet. A szerb sajtó a rendkívüli választások kiírását sem tartja kizártnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot