Tetszett a cikk?

Az EU-tagállamok és az Európai Bizottság által kezdeményezett gazdasági növekedésösztönző programok egybeesnek a magyar kormány gazdaságpolitikai szándékaival - jelentette ki csütörtökön Medgyessy Péter miniszterelnök az Európai Unió csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozóján. Az állam- és kormányfők uniós alkotmányról szóló vitája csütörtökön nem hozott előrelépést.

Az Európai Unió csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozóján a gazdasági kérdések középpontjában az európai gazdasági növekedés újjáélesztésére kidolgozott programok állnak. Ezekhez kiindulópontul az Európai Bizottságnak a hónap elején Európai Növekedési Kezdeményezés néven előterjesztett átfogó programja szolgál. A témában Medgyessy még a vita előtt úgy nyilatkozott Brüsszelben: az EU-tagállamok és az Európai Bizottság által kezdeményezett növekedésösztönző programok egybeesnek a magyar kormány utóbbi hónapokban megfogalmazott gazdaságpolitikai szándékaival. Magyarország támogatja azt az alapelvet, amely szerint az európai gazdasági növekedés újjáélesztését az infrastruktúrába, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységekbe történő beruházásokkal kell elérni, ezekhez pedig forrásokat kell biztosítani - mondta a miniszterelnök. Medgyessy közölte azt is, hogy a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek erről folytatott vitáiban senki nem vonta kétségbe a stabilitási és növekedési paktum tiszteletben tartásának szükségességét.
Nem hozott lényeges eredményt az Európai Unió csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozóján az állam- és kormányfők vitája az EU jövendőbeli alkotmányos szerződéséről, azaz tulajdonképpen alkotmányáról. Az olasz EU-elnökség jelezte: a résztvevő államok véleményének meghallgatása után november végére akar előállni egy átfogó javaslatcsomaggal e kérdésben. Silvio Berlusconi olasz kormányfő korábban közölte, hogy akár egy rendkívüli csúcsértekezlet összehívása is lehetséges november közepére az álláspontok közelítésére - egyelőre azonban ebben sem született döntés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztették az SZFE honlapját

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban