Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta csütörtökön az Irakra vonatkozó amerikai határozattervezetet. Előzőleg Oroszország, Franciaország és Németország hosszas telefonos egyeztetést követően már bejelentette, hogy támogatni fogják a javaslatot.

Megfigyelők szerint a határozat elfogadása az Egyesült Államok diplomáciai győzelmét jelenti, de nem feltétlenül eredményez lényegesen nagyobb katonai vagy anyagi hozzájárulást az iraki stabilizáláshoz és újjáépítéshez. A határozat, melyre némi meglepetésre Szíria is igennel szavazott, arra buzdítja az ENSZ tagállamait, hogy katonákkal és pénzügyi hozzájárulással támogassák az iraki újjáépítést, továbbá felszólítja az iraki kormányzótanácsot, hogy december 15-éig dolgozza ki az új alkotmány elfogadásának és a választások megrendezésének menetrendjét.
Az elmúlt napok intenzív diplomáciai egyeztetéseit követően az ENSZ BT tagok arra jutottak, hogy bár a tervezet nem minden tekintetben felel meg a várakozásoknak, a kialakult helyzetben a BT egységének megőrzését kell a fő szempontként kezelni - nyilatkozta Dominique de Villepin francia külügyminiszter a szavazást megelőzően, hozzátéve: országa a jelenlegi feltételek mellett nem tud a rendezéshez katonailag vagy anyagilag hozzájárulni.
A felek részben a Biztonsági Tanács kedvéért, részben pedig azért állapodtak meg a dokumentum megszavazásáról, mert az jó irányba tett fontos lépésnek tekinthető és bizonyos mértékű előrehaladást mutat - mondta Gerhard Schröder német kancellár Brüsszelben, majd hozzátette: a jelenlegi helyzetben nem áll szándékukban katonai szerepet vállalni Irakban, s nem kívánnak a korábban előirányzottnál nagyobb mértékben hozzájárulni az iraki újjáépítéshez. Bár közvetlenül valóban nem, közvetett formában az Európia Unió országai együttesen 200 millió eurós felajánlásukkal mégiscsak hozzájárulnak majd az iraki rendezéshez.
Az Egyesült Államok kedden terjesztette be hivatalosan Nagy-Britannia, Spanyolország és Kamerun támogatásával a korábban háromszor is átdolgozott tervezetet, újból elutasítva az orosz-német-francia módosító javaslatoknak azt a kulcselemét, amely rögzítette volna az iraki szuverenitás helyreállításának menetrendjét.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

Tényleg megérné kevesebbet dolgozni?

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe