Tetszett a cikk?

Az EU-tagországok állam- és kormányfői brüsszeli csúcsértekezletének pénteki zárónapján azt a célt tűzték ki, hogy a december 12-13-án esedékes következő csúcson konkrét döntések szülessenek az európai gazdasági növekedés újjáélesztésére irányuló kezdeményezésekről.

Az Európai Tanács pénteken véget ért másfél napos értekezletén elfogadott elnökségi záró következtetések szerint fel kell gyorsítani a transzeurópai közlekedési, távközlési és energetikai hálózatok kiépítését, egyúttal növelni kell az emberi erőforrásokba irányuló beruházásokat. A brüsszeli csúcs egyik fő napirendi pontja volt az utóbbi években erősen lelassult európai növekedés fellendítése. A brüsszeli bizottság Európai Növekedési Kezdeményezés néven a hónap elején terjesztette elő erre vonatkozó részletes javaslatát, amelyet az állam- és kormányfők most jóváhagytak.
A tagállamok vezetői ígéretet tettek, hogy "alaposabban is tanulmányozni fogják", hogyan lehetne felemelni a közösségi társfinanszírozás arányát bizonyos beruházások esetében. Számszerűsített kötelezettséget azonban nem vállaltak. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a transzeurópai hálózathoz tartozó projektek határokon átnyúló részeinek megvalósításakor a jelenlegi 10-ről növeljék 30 százalékra a közösségi finanszírozás megengedhető hányadának felső határát. Az állam- és kormányfők felkérték a bizottságot, az Európai Beruházási Bankot, valamint a szakminiszterek érintett tanácsait, hogy állítsák össze a leggyorsabban elkezdhető beruházások listáját. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Gyurcsány a gödi balhéról: Rettegünk a daganatos betegségektől

Gyurcsány a gödi balhéról: Rettegünk a daganatos betegségektől

962 lóerő talán már elég lesz az Audi RS7-ben

962 lóerő talán már elég lesz az Audi RS7-ben